Mielenilmaisu hallituksen aktiivimallia vastaan herättää keskustelua

Meille on tullut paljon kyselyitä siitä, että kuinka liikennöimme ensi perjantaina, kun valtaosa julkisesta liikenteestä seisahtuu. Kun olemme kertoneet, että meihin poliittinen mielenilmaus ei vaikuta vaan pystymme hoitamaan kaikki ajot suunnitellusti, on kysyjissä herännyt epäilys. Tällä kirjoituksella haluamme selventää tilannetta meidän näkökulmasta, kuitenkaan ottamatta sen kummemmin kantaa mielenilmauksen syihin, seurauksiin tai tarpeellisuuteen.

2.2.2018 SAK järjestää mielenilmauksen ja samaan aikaan Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Rakennusliitto ovat päättäneet järjestää työnseisauksen. Pääkaupunkiseudulla tämä aiheuttaa ongelmia julkisen liikenteen suhteen.

Tiistaina 30.1.2018 AKT täsmensi poliittisen työtaistelun rajoja. 2.2.2018 järjestettävien poliittisen työtaisteluiden ulkopuolelle jäävät seuraavat kuljetukset ja työt linja-autoalalla:

  • Tilausajoliikenne, ml. Sotilas- ja koululaiskuljetukset
  • Tilausajot: reittiliikennettä ei voi muuttaa tilausajoiksi ko. päivänä
  • Koululaiskuljetuksista jäävät ulkopuolelle ns. suljettujen koululaiskuljetusten lisäksi ns. avoimet koululaiskuljetukset eli aikatauluun merkityt kouluvuoden aikana koulupäivinä ajettavat vuorot
  • Ruokakuljetukset (mm. vanhuksille, kouluihin ja päiväkoteihin)

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että työtaisteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja että työntekijöitä ei voida pakottaa osallistumaan työtaisteluun (https://www.yrittajat.fi/yrittajat/a/uutiset/569454-muistilista-ensi-perjantain-lakkoon-saako-tyontekija-tulla-toihin).

Meillä perjantain työt koostuvat suurimmalta osin tilausajoista ja koululaiskuljetuksista (suljetut ja avoimet). Näin ollen mielenilmauksen piiriin jäävät työt pystymme hoitamaan sillä porukalla, ketkä ovat töissä. Meidän kuudesta toimihenkilöstä viidellä on bussikortti, joten se antaa meille myös paljon liikkumavaraa. Meillä joustaa kumpikin puoli, sekä työnantajat että työntekijät. Tämä mahdollistaa meille erittäin ketterän toimintamallin ja pystymme reagoimaan yllättäviin tilanteisiin herkästi.

Perjantaille on ennustettu melkoista kaaosta. Muista bussiyhtiöistä ainakin Satakunnan liikenne (https://yle.fi/uutiset/3-10050572) ajaa lähes täydellä miehityksellä.

Toivomme kaikille kaikesta huolimatta mahdollisimman onnistunutta perjantaita, sekä heille, ketkä osallistuvat mielenilmaukseen ja heille keitä mielenilmaus ei koske!

Kirjoittaja: Noora
Julkaistu: To 1.2.2018