In memoriam Antero Mäkelä

In Ajankohtaista by Tiina Oksanen

Antero Valdemar Mäkelä
s. 10.10.1935
k. 22.10.2019

Antero Mäkelä syntyi äitinsä Enne Mäkelän esikoiseksi ja menetti isänsä Taipaleenjoen taisteluissa ollessaan vasta neljävuotias. Äiti-Enne ei halunnut poikiaan Anteroa ja muutamaa vuotta nuorempaa Raunoa sotalapsiksi Ruotsiin, vaan päätti pitää heidät lähellään, kotona Myllymäen Rämälänkylällä. Antero ja edesmennyt vaimonsa Anja saivat kolme lasta. Perhe oli asettunut Keuruulle ja perheyrityksen linja-autoliikennöinti Myllymäeltä ja Ähtäristä laajeni kasvavaan Keuruun kirkonkylään. Työ vei ison osan perheen arjesta ja pikkuhiljaa Anteron pitkäaikainen kokemus linja-autoalalta vei hänet alan järjestöihin luottamustehtäviin, osansa oli varmasti Anteron sovittelevalla ja rauhallisella luonteellakin. Hän toimi Linja-autoliiton Jyväskylän osaston puheenjohtajana sekä Linja-autoliiton ja Matkahuollon hallituksissa. Antero Mäkelä toimi yrityksemme toimitusjohtajana vuodesta 1971 vuoteen 1992 ja siirtyi tämän jälkeen hallituksen puheenjohtajaksi – ojentaen aina tarvittavassa auttavan kätensä.

Rakas harrastus ja hyviä ystäviä löytyi rotarytoiminnasta, jonka tekemä hyväntekeväisyystyö oli lähellä hänen sydäntään. Hän arvosti erityisesti rotareiden kansainvälistä nuorten vaihto-oppilastoimintaa. Perhe sai monia hyviä ystäviä ja harjoitusta englannin ja saksan kielissä majoittaessaan Keuruulla vierailevia vaihto-oppilaita.

Monet maat ja mannut hän sai matkoillaan nähdä, milloin bussin ratissa, milloin vapaa-ajan matkoilla kyytiläisenä. 1970-luvulla ajettiin Leningradiin tiuhaan tahtiin, 1980-luvulla ryhdyttiin viemään asiakkaita ruotsinlaivoille ja 1990-luvulla matkattiin Keski-Eurooppaan saakka. Kun tuntiin 2000-luvulle Antero jättäytyi perheyrityksestämme vapaaherraksi ja tiheimmin ajettu reitti olikin kotoa Väinönmarkettiin (nyk. Megamarket) ja ABC:n kautta kotiin.

Seitsemän vuotta sitten Antero muutti Tuurilakotiin muistisairauden hankaloittaessa elämää. Siellä hän eli elämänsä viimeisimmät vuodet. Kysyttäessä kuinka hän viihtyi, hän sanoi: täällä on lämmintä ja turvallista, ruoka tulee ajallaan ja mukavat tytöt kyselevät vähän väliä oven raosta, että onhan kaikki hyvin! Voisiko ihmisen elämä paremmin olla!

Antero lähti tyylikkäästi – kuin aikoinaan 16:10 vuorolle Haapamäelle: vähän myöhässä, mutta hosumatta ja arvokkaasti.

Siunaus toimitettu 1.11.2019 Keuruun siunauskappelissa. Kiitos myötäelämisestä surussamme.