Aarrematkailua lähialueella – Löytöretki Kurtnaan

In Ajankohtaista by Nelli

Löytöretkeilijä Petteri Aarnoksen kertomus Kurtnan rompetorilta 6.-7.5.2017, mitä löytöjä sitä tehtiinkään!

Puuttuuko kotitaloudestasi vähän käytetty venäläisen moottoripyörän sivuvaunu? Tai paljon käytetty valurautauuni 1800-luvulta? Panssarivaunun telaketju? Kirgisialaisen pitopöydän juhla-astiasto, 256 osaa?

Vilkaskaan mielikuvitus ei hevin yllä siihen todellisuuteen, mikä kaksi kertaa vuodessa järjestettävällä Kurtnan rompetorilla avautuu. Matka Mäkelä on vienyt löytöretkeilijöitä aarrematkalle pikkuruiseen Kurtnan kylään Tallinnan lähistölle jo monet kerrat, ja tämänkertaisen kevätmarkkinaretken vuoro oli 6.-7. toukokuuta 2017.

Satojen kauppiaiden ja tuhansien asiakkaiden tapahtumaksi laajentuneen rompetorin tavanomaisimpia ja kysytyimpiä tuotteita ovat itäautojen ja –moottoripyörien varaosat, joita lähti myös Matka Mäkelän bussin perävaunussa kohti koti-Suomea melkoinen määrä. Ja mahtuipa mukaan yksi kokonainen Vjatka-merkkinen skootterikin!

Kuva: Hanna Söderström

Juuri oikeiden osien etsiminen valtavasta tavarapaljoudesta muistuttaa sitä kuuluisaa neulan etsimistä heinäsuovasta, mutta innostuksen palon silmissä sytyttävätkin usein juuri tavarat, joita ei vielä hetkeä aiemmin edes tiennyt tarvitsevansa. Kielimuurin madaltamiseksi tällä matkalla oli mukana myös viron kielen tulkki. Kurtnan rompetorilla kiinnostuksen kohteiden ei suinkaan tarvitse rajoittua ajoneuvoihin, sillä myös antiikkia sekä kaikenlaisia taloustarvikkeita ja kalusteita löytyi laidasta laitaan. Niin myös neuvostoaikaisia leluja, joita metsästävät erityisesti aikuisikään ehtineet virolaiset – tietenkin nostalgiasyistä, sillä juuri samanlaisilla leluilla he ovat leikkineet lapsuudessaan.

Säätiedotukset lupailivat toukokuun rompetorille hyistä keliä vielä muutama päivä ennen matkaa, mutta paikan päällä matkalaisia odotti kaunis kevätpäivä. Rompetorin kiertelyyn oli varattu aikaa reilut viisi tuntia, joista toiset käyttivät koko ajan tehokkaasti aarteenetsintään, kun taas toiset nautiskelivat ostosten lomassa torin ruokatarjonnasta, josta löytyi runsaasti valinnanvaraa etenkin grilliherkkujen ystäville. Matka Mäkelän bussille järjestyi tuttuun tapaan paikka aivan torin sisäänkäynnin vierestä, jolloin tavaroita voi päivän mittaan käydä vaivattomasti viemässä auton kyytiin, eikä niitä tarvitse kantaa mukanaan koko päivää.

Kuva: Hanna Söderström

Rompetorireissujen leppoisaan matkaohjelmaan sisältyy myös toripäivää edeltävä ilta Tallinnassa. Tällä kertaa ryhmälle järjestyi mahdollisuus käydä pääkaupungin itäautoilijoiden aarreaitassa, keskustan laitamilla sijaitsevassa Volga-kaupassa. Uskomattomat 53 vuotta samalla paikalla varaosia myynyt Peeter Volt otti Mäkelän matkalaiset vastaan kaupan aukioloaikojen ulkopuolella, ja vanhan hyvän ajan myymälästä löytyi monenlaista pientä ja tarpeellista neuvostoauton osaa jo varsinaisten markkinoiden aattona.

Seuraava Kurtnan rompetori järjestetään 6.5.2018, ja arvatenkin taas kerran suurempana ja monipuolisempana kuin koskaan. Mäkelän bussi ja peräkärry ovat luonnollisesti tuolloinkin menossa mukana – liity joukkoon ja varaa paikkasi pian, ettet vain jää ilman!

Pehmeitä kyytejä toivotellen!

Kirjoittaja: Petteri Aarnos
Muokkaaja: Nelli Oksanen
Julkaistu: Pe 1.12.2017

Kuva: Hanna Söderström

Kuva: Petteri Aarnos

Kuva: Petteri Aarnos

Kuva: Petteri Aarnos