Video: Matka Mäkelä 80 vuotta

In Ajankohtaista by Nelli

Vuosi 2017 oli meille juhlavuosi! Katso tekstin lopusta video yrityksemme tarinasta 80-vuoden ajalta. 

Kolmannen ja neljännen sukupolven yrittäjät

Matka Mäkelän perustaja, Valdemar Mäkelä, oli 1930-luvulla menestyvä kyläkauppias, kunnes vuonna 1937 päätti ostaa ensimmäisen linja-autonsa vaimonsa Enne Dagmarin kanssa. Yrityksen ensimmäinen vakiovuororeitti ajettiin Soini-Myllymäki-Keuruu -tiellä, vaikka silloinen Keuruun nimismieskin kommentoi, että ”eihän hullukaan tule niiden mäkien takaa linja-autolla”. Niin vain tultiin, aina talvisotaan asti. Sodan koittaessa oli Valdemarin kuitenkin lähdettävä rintamalle autojen kanssa, joka päättyi Valdemarin osalta Taipaleenjoelle 1.1.1940. Valdemar kaatui sodassa, mutta autot palautettiin Ennelle, vaikkakin romuiksi ajettuina.

 

Yrityksen ensimmäinen iso linja-auto

Sodan jälkeen julkisen liikenteen tarve kasvoi ennen näkemätöntä vauhtia, ja näin luotsasi Enne, kahden lapsen yksinhuoltaja-äiti, yrityksen kaikesta läpi. Eteenpäin mentiin pohjalaisella sisulla, vaikka ajokorttia ei ollut takin taskussa, eikä kokemustakaan moottoriajoneuvojen hoidosta. Hän kuitenkin laittoi linjat kuntoon, hoiti autojen huollot, palkkasi kuljettajat sekä piti huolen kodistaan ja lapsistaan, unohtamatta postin jakoa polkupyörällä lisätienestinä. Ja kaikki tämä naisena 40-luvulla hyvin miesvaltaisella alalla.

Yhdestä linjasta Soini-Myllymäki-Keuruu -reitillä päästiin perheyritykseen, jossa oli mukana äiti ja kaksi poikaa, Enne sekä Antero ja Rauno Mäkelä. Vuosien saatossa Antero jatkoi puolisonsa Anja Mäkelän kanssa Liikenne Mäkelä Ky:n (perustettu 1971) johdossa bussipuolella, ja Rauno Mäkelä otti ohjakseen huoltoaseman Ähtärissä.

 

Antero Mäkelä puikoissa

Yrityksen kotipaikaksi muutettiin Keuruu vuonna 1983. Tästä vuotta myöhemmin Anja menehtyi, jonka jälkeen Antero jatkoi yrityksen pyörittämistä lapsiensa Jukan, Tiinan ja Riston kanssa. 1980-luvun lopussa henkilöauto korvasi julkisen liikenteen rankasti. Tähän murrokseen yritys sopeutui tiukalla kulukuurilla, ja strategia muutettiin linjaliikenteestä tilausajoihin.

Tilausajojen mukana tuoma tarve matkatoimistopalveluille, saivat Jukan, Tiinan ja Riston perustamaan Matka Mäkelä Oy:n sekä ostamaan isältään Liikenne Mäkelä Ky:n. Sähköpostin ja internetin tullessa toimintoja tehostettiin edelleen siirtämällä yrityksen kaksi eri toimistoa ja linja-autojen varikko saman katon alle yrityksen nykyiseenkin osoitteeseen Mäntymäentie 26, Keuruu.

 

Jukka, Tiina ja Risto – kolmas sukupolvi

Internet olikin vain alkusilaus ”hulluuden highwaylle”. Nykypäivänä yritys sopeutuu 2000-luvulla alkaneeseen murrokseen koskien esimerkiksi sosiaalista mediaa tai reittiliikenteen asteittaista vapautumista johdossaan neljännen sukupolven yrittäjät, serkukset Matti Mäkelä, Noora Mäkiaho ja Nelli Oksanen sekä apunaan Jukka ja Tiina vähemmistöosakkaina.

 

Nelli, Matti ja Noora – neljäs sukupolvi

Niin jatketaan, kuten vuosien saatossa on opittu. Kuten Enne Mäkelän tavoin jo 40-luvulla, edelleen on myös naisia ”miesten alalla” sekä erinomainen henkilökunta ja luksuskalusto pitävät huolen pehmeistä kyydeistä, kuten jo kuljettiin niin kovin mäkisellä Soini-Myllymäki-Keuruu -reitillä!

Katso vielä alta keuruulaisen Mainostoimisto Pelismon tekemä video meidän tarinasta viimeisten 80-vuoden ajalta. Teimme videon yllätyksenä Jukalle, Tiinalle ja Ristolle yrityksemme 80-vuotisjuhliin, ja siinä näkyy nuorten yrittäjien lisäksi niin työntekijöitä kuin asiakkaitammekin. Bongaatko tuttuja?

 

Pehmeitä kyytejä toivotellen!

Kirjoittaja: Nelli
Julkaistu: To 15.3.2018