Ekologisia ja eettisiä ideoita pukinkonttiin

Julkaistu Ajankohtaista kirjoittaja Noora Mäkiaho

Pienenä lapsena joulun jännittävin hetki oli juuri ennen joulupukin tuloa. Joululahjat olivat joulun kohokohta. Nykyään on ihana nähdä omien poikien jännitys ja ilo. Toki en voi väittää, etteikö itsekin olisi ihana saada yksi ajatuksella valittu lahja. En kuitenkaan allekirjoita kaikkea sitä hysteeristä ostamista ennen joulua. Tavoitteenani on tänä vuonna viettää mahdollisimman ekologinen ja kestävä joulu. Minulle se tarkoittaa sitä, että pyrin optimoimaan ruuan määrän, jotta hävikkiä ei synny ja annan lahjaksi ajatuksella valittuja, ekologisia lahjoja. Ongelmaksi voi tulla se, että jätän lahjojen hankkimisen usein viime tippaan, jolloin periaatteet unohtuvat herkästi. Mutta yritän parhaani.

Jotta vältyn viime hetken paniikilta, ajattelin suunnitella pukinkontin sisältöä jo ennakkoon. Toivottavasti sinäkin hyödyt näistä ajatuksista. Pyrin ostamaan lähellä tuotettuja asioita ja olen usein suosinut syötäviä tai juotavia lahjoja. Tämän lisäksi hyvä ajatus on antaa elämys lahjaksi. Asun itse Keuruulla ja lahjalistan pyrin kokoamaan paikallisten toimijoiden avulla. Vaikka asuisit jossakin muualla, voit soveltaa listaa sinun asuinpaikan mukaan.

Muista nämä, kun suunnittelet lahjalistaa:

  • Onko mahdollista antaa aineeton lahja?
  • Suosi paikallisia ja lähellä valmistettuja tuotteita
  • Onhan lahjalle varmasti käyttöä?

Lapsille hyvä idea pukinkonttiin on lahjakortti johonkin kivaan tekemiseen. Esimerkkinä voisi olla keilauslahjakortti tai vähän isommille lapsille pakohuonepelit. Elokuvaliput joko Haapamäelle tai Jyväskylään on aina varma! Olen myös kuullut, että nuoret arvostavat kampaamolahjakortteja. Kummilapselle ihana lahja olisi yhteinen pilkkireissu tikkupullilla ja yökyläilyllä.

 

 

Puoliso arvostaa varmasti jotain kivaa yhteistä tekemistä, esim. illallinen paikallisessa ravintolassa tai kevään korvalla yhteinen melontaretki. Toki jos elätte juuri niitä kuuluisia ruuhkavuosia, niin puolisosi ilahtunee myös omasta ajasta. Miltä kuulostaisi kotijoogastudio muutamaksi kuukaudeksi, hemmotteluhoito luonnonkosmetiikalla tai liput jääkiekkopeliin?

Päiväkodintätejä voisi muistaa lähellä tuotetulla glögillä tai itsevalmistetulla suklaalla. Limppu tai saaristolaisleipä kauniiseen pergamiiniin käärittynä tuo myös joulun tunnelmaa. Jos sinussa ei ole leipojan vikaa, voit ostaa valmiit tuotteet vaikka Maalaisvakasta. Kotitekoista sinappia ei kannata unohtaa! Se toimii aina ja maistuu joulun jälkeenkin, joten ei haittaa, vaikka niitä saisi useammankin.

 

 

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että matkalahjakortti on myös varteenotettava lahjaidea. Se on ekologinen, aineeton lahja, joka varmasti ilahduttaa lahjansaajan. Ja voithan ottaa myös itsellesi paikan samalle reissulle matkatoveriksi. Voit ostaa sen avoimelle summalle tai valita valmiiksi jonkun sopivan reissun.

Ystävättären, puolison tai vaikka anopin voisi viedä teatteriin. Ensi vuoden puolella meillä on tarjolla monenlaista teatterimatkaa. Kuten Hair-musikaali Jyväskylässä, The Sound of Music-musikaali Lahdessa, Sademies Tampereella tai Rosvot Savonlinnassa oopperajuhlilla.

Jos haluaa panostaa vähän enemmän, niin esimerkiksi kolmensadan euron lahjakortilla pääsee kaikkien yllä olevien teatterimatkojen lisäksi Tallinnaan kylpylälomalle ja Löytöretkelle Kurtnaan Viroon. Lisäksi uusia matkoja tulee myyntiin koko ajan.

Jouluun on enää alle kuukausi. Toivottavasti joulusi sujuu rauhallisissa merkeissä. Muista nauttia ja ole itsellesi armollinen. Kyllä se joulu sieltä tulee vaikka muutama villakoira pyörisikin nurkissa tai ikkunoiden kausipesu jäisi välistä.

Onnellista joulun aikaa!

Kirjoittaja: Noora
Julkaistu: Ke 28.11.2018