Pieni mutta aktiivinen verkostoituja

In Ajankohtaista by Noora Mäkiaho

Meillä on pieni matkatoimisto täällä Keuruulla bussivarikkomme kyljessä. Meitä työskentelee matkatoimiston puolella kolme henkilöä. Minun lisäkseni täällä toimii matkojen parissa Nelli ja Tiina. Toki luonnollisesti pienessä perheyrityksessä työnkuvaamme kuuluu muutakin, kuin perinteisiä matkatoimistohommia.

Vaikka olemme pieni toimija, pyrimme olemaan monessa mukana. Olemme jäsenenä erilaisissa matkailualan järjestöissä ja liitoissa, kuten esimerkiksi SMAL (Suomen Matkatoimistoalan liitto ry). Koemme äärimmäisen tärkeäksi verkostoitua, oppia jatkuvasti uutta ja nähdä myös oman paikkakuntamme ulkopuolelle.

Matkatoimistot ovat olleet viime vuosina melkoisen murroksen äärellä ja olemme onnellisia siitä, että olemme nyt tässä tilanteessa. Siitä on kiittäminen selkeän strategian ja siinä pysymisen. Kun matkatoimistojen työ muuttui 2000-luvun alkupuolella internetissä toimivien matkanvälittäjien myötä, päätimme tehdä sitä mitä parhaiten osaamme: räätälöidä yksilöllisiä ryhmämatkoja asiakaskunnallemme. Toki internet on auttanut meitä paljon siinä. Kun aikaisemmin välitimme muutaman ulkomaan matkan vuodessa lähinnä keuruulaisille asiakkaillemme, nykyään tuotamme kuukausittain lähtöjä ulkomaille. Tänä vuonna suuntaamme mm. useampaankin otteeseen naapurimaihin Viroon ja Venäjälle sekä niiden lisäksi Bratislavaan & Wieniin, Teneriffalle, Lofooteille ja Garda-järvelle.

Sen lisäksi, että olemme pystyneet laajentamaan hyvien kumppaneiden kanssa asiakaskuntaamme ympäri Suomen, olemme myös laajentaneet verkostoamme ympäri maailman. Aikaisemmin välitimme isompien toimijoiden valmiita paketteja, kuten esimerkiksi Aurinkomatkojen ja OK-Matkojen. He tekevät edelleen erinomaista työtä ja upeita matkoja maailman moneen kolkkaan.

Me halusimme vaan jotakin muuta. Halusimme päättää kohteet, hotellit, lennot ja palveluiden tason itse. Halusimme, että onnistumisen avaimet ovat meidän omissa käsissämme. Tokihan vaakakupissa painaa myös vastuu. Aikaisemmin olimme välittäneet muiden palveluita ja toimineet heidän vakuuksien alla. Nyt jos jotakin menee pieleen, pitää vaan katsoa peiliin ja korjata virhe. Olemme toki alusta saakka olleet rekisteröitynä Kuluttajaviraston valmismatkarekisteriin ja olemme asettaneet vakuuden, tunnus 3430/00/MjMv.

Tällä hetkellä ideoimme vuotta 2020. Istumme säännöllisen epäsäännöllisesti saman pöydän ääreen ja suunnittelemme vuosikellon matkoille. Meillä on ollut sellainen karkea työnjako, että minä tuotan ulkomaan matkoja, Tiina kotimaan matkoja ja Nelli tekee ryhmiä. Toki tässäkin on joustoa omien vahvuuksiemme mukaan. Nelli esim. tuntee Venäjän ja Amerikan maaperät meistä parhaiten, joten hän vastaa niiden tuotannosta. Tiina taas on ihan huippu matkanjohtajana ja iso osa vuodesta hänelle meneekin tien päällä asiakkaiden kanssa clubiemännän roolissa. Meillä kaikki tekee kaikkea, eli jos joku on estynyt, paikkaavat muut häntä.

Ja jotta saisimme uusia ideoita sekä laajentaisimme verkostojamme, olemme torstaina 17.1. koko porukka Matkamessuilla Helsingissä: ”Lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta! Matka tarjoaa ajankohtaisia ilmiöitä, kohdevinkkejä sekä puheenvuoroja alan vaikuttajilta.” MATKA2019 on ehdottomasti vuoden suurin tapahtuma Suomessa meidän alalla.

Tapaamme vanhoja tuttuja, solmimme uusia suhteita ja haistelemme uusia tuulia. Meillä verkostoituminen alkaa jo lähes kotiovelta: Keuruun matkailu järjestää paikallisille matkailualan toimijoille yhteiskyydin messuille, joten matka menee rattoisasti mainiossa seurassa. Tänä vuonna messujen ohjelmassa on otettu kantaa mm. eettisyyteen, ekologisuuteen ja kestävyyteen. Tämä on huippujuttu ja nämä ajankohtaiset sekä erittäin tärkeät aiheet ovat olleet meilläkin tapetilla viime aikoina. Torstaisin on ammattilaisten päivä, mutta messut ovat avoinna kaikille pe-su, joten jos olet Helsingissä viikonloppuna, niin käy sinäkin aistimassa tunnelmaa.

Toimistomme on näin ollen torstaina 17.1.2019 suljettuna. Kannattaa laittaa sähköpostia, jos tulee asiaa. Toki puhelut tulevat myös läpi, mutta puhelimeen vastaa vakituuraajamme, savolainen ajomestarimme JP.

Kirjoittaja: Noora
Julkaistu: ke 16.1.2019