Olemmeko mukana Black Friday-alennusmyynneissä?

Mikä on Black Friday ja onko Matka Mäkelä ollut siinä aikaisemmin?

Aloituskuvalla huomio tärkeille aiheille Black Friday ja vastuullinen kuluttaminen. Kuva liittyy myöhemmin jutussa mainittavaan Club Mäkelän ja Matka Mäkelän sydämeen. Lue lisää, niin tiedät!

Black Friday on Yhdysvalloista peräisin oleva perinne, joka pidetään vuosittain Kiitospäivän jälkeisenä perjantaina, eli marraskuun neljäntenä perjantaina. Se merkitsee virallista joulushoppailukauden alkua. Black Fridayn aikana monet kaupat tarjoavat suuria alennuksia ja erikoistarjouksia houkutellakseen asiakkaita ostoksille. Tapahtuma on levinnyt myös muihin maihin ja on nykyään maailmanlaajuisesti tunnettu ostospäivä.

Black Friday saapui Suomeen vuonna 2013. Ensimmäiset suuremmat Black Friday -alennusmyynnit nähtiin tuolloin, ja tapahtuma on sittemmin kasvanut suosituksi ostospäiväksi Suomessa. Monet kaupat tarjoavat erikoistarjouksia ja alennuksia, ja Black Friday on tullut osaksi joulunalusajan perinnettä myös suomalaisessa kaupankäynnissä.

Tuolloin alkuaikoina Matka Mäkelä oli muutamia kertoja mukana Black Friday-alennusmyynneissä ja meilläkin oli erilaisia tarjouksia. Yksi tarjouksista oli kylpylämatka Pärnuun. Sinne oli jo paljon varauksia ja sitten laitoimme kampanjan, jossa uudet asiakkaat saivat alennusta. Tämä luonnollisesti herätti närää niissä asiakkaissa, jotka olivat varanneet matkan hyvissä ajoin.

Uskallanko ostaa matkan, jos sen saa myöhemmin edullisemmin?

Meille onnistunut asiakaskokemus on toimintamme ydin, pyrimmehän 100 % asiakastyytyväisyyteen. Tämä kokeilemamme alennustyyli ei sopinut meille. Jo tuolloin päätimme ottaa käyttöön hinnoittelumallin, jossa alennusta saa sen mukaan, kuinka aikaisin varaa. Näin meidän asiakkaillamme ei ole koskaan pelkoa, että saman tuotteen saisi joskus myöhemmin edullisemmin.

Matkailuala on tunnettu äkkilähdöistään, jolloin muutamaa päivää ennen lähtöä matkan on voinut saada todella edullisesti. Meillä näitä mahdollisuuksia ei ole. Meillä ne asiakkaat palkitaan alennuksilla, ketkä varaavat matkan aikaisemmin ja sitoutuvat lähtemään reissuun. Tämä edesauttaa niin meidän, kuin asiakkaidenkin arjen suunnittelua. Mitä aikaisemmin voimme luvata matkan toteutumisen, sitä parempi niin meille kuin asiakkaillemmekin.

Meidän asiakaskuntamme sydän on Club Mäkeläiset. Club Mäkelään voi liittyä kuka tahansa eikä se velvoita mihinkään. Laitamme clubilaisille 1-2 sähköpostia kuussa ja kerromme heille aina ensimmäisenä uutuusmatkoistamme. Clubilaisilla on myös oma Facebook-ryhmä! Usein meidän ennakkotarjoukset ovat voimassa ainoastaan clubimme jäsenille. Arvoihimme siis kuuluu kampanjoiden suuntaaminen pääsääntöisesti vakituiselle, uskollisille asiakkaillemme.

Eli ei, me emme ole tänäkään vuonna mukana Black Friday-alennusmyynneissä eikä meillä ole muitakaan alennusmyyntejä vuoden aikana. Annamme alennuksia ainoastaan ns. palkintona siitä, että varaa matkan hyvissä ajoin ennakkoon ja näin auttaa meitä siinä, että saamme tietoa matkojen toteutumisesta mahdollisen varhaisessa vaiheessa. Voimmekin todeta, että ilmaisia lounaita ei siis ole!

 

Meidän viisi vinkkiä vastuulliseen kuluttamiseen, myös näin Black Fridayn aikana

  1. Harkitse tarvetta:
   Pohtimalla, tarvitsetko todella tiettyjä tuotteita, voit välttää turhia ostoksia ja ylikulutusta. Pidä yllä ostoslistaa siitä, mitä todella tarvitset. Tämä auttaa välttämään impulsiivisia ostoja.


  2. Suosi kotimaisen yrityksen Suomessa valmistettuja tuotteita ja palveluita:
   Kiinnitä huomiota tuotteiden valmistusmaahan ja tuotantoprosessiin. Suosi yrityksiä, jotka panostavat kestävyyteen ja eettisiin käytäntöihin.  Suosi paikallisia kauppoja ja pienyrityksiä, jotka voivat hyötyä enemmän tuesta. Tällä tavoin voit myös vähentää tuotteiden kuljetukseen liittyviä ympäristövaikutuksia.

   Matka Mäkelä on 100 % kotimainen perheyritys, joka tarjoaa aineettomia lahjoja vuoden jokaisena päivänä. Olemme mukana Sustainable Travel Finland-polulla, joka tarjoaa kestävän matkailun kehittämisen työkalupakin, jonka avulla kestävien toimenpiteiden ja valintojen systemaattinen omaksuminen yrityksen arkeen helpottuu.


  3. Tarkista tuotteiden arvostelut:
   Ennen ostopäätöstä tarkista tuotteiden arvostelut ja asiakaspalautteet. Näin voit tehdä paremmin perusteltuja päätöksiä laadun suhteen. Matka Mäkelän Googlessa saatujen arvosteluiden keskiarvo 4,5/5 ja Faceobookissa saatujen arvosteluiden keskiarvo on 4,2/5.


  4. Etsi kestäviä vaihtoehtoja:
   Harkitse kestävämpiä vaihtoehtoja, kuten kierrätettyjä tai ekologisesti tuotettuja tuotteita sekä aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja eri palveluihin.


  5. Hyödynnä tarjoukset viisaasti:
   Jos löydät tarjouksia tarvitsemistasi tuotteista, hyödynnä ne järkevästi. Älä anna alennusten saada sinua ostamaan asioita, joita et oikeasti tarvitse.

Yleisesti ottaen vastuullinen kuluttaminen on tärkeää ympäri vuoden, ja Black Friday tarjoaa mahdollisuuden tehdä harkittuja päätöksiä ostosten suhteen. Jos haluat vielä lisää lukemista aiheesta tai tutustua meidän muihin vinkkeihin vastuullisten valintojen suhteen, lue postauksemme vastuullista joululahjavinkeistä tai kotimaan vastuullista matkustamisesta.

Ihanaa talven aikaa!

Pehmeitä kyytejä toivotellen,
Matka Mäkelän tiimi

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuetut liput

Koulumatkatuetut liput on tarkoitettu toisen asteen opiskelijoille, jotka saavat Kelan myöntämää koulumatkatukea. Koulumatkatuetulla lipulla opiskelija voi matkustaa kodin ja oppilaitoksen tai työssäoppimispaikan välillä.

Lukuvuoden 2023-2024 koulumatkatuettuja lippuja voi ostaa Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksesta. Matkahuollon liput käyvät meidän linjaliikenteen vuoroilla.

Lisätietoja koulumatkatuesta Kelan nettisivuilta >>

Lisätietoja lippuvaihtoehdoista ja lippujen ostamisesta Matkahuollon nettisivuilta >>

Lisätietoja linjaliikenteen aikatauluistamme >>

Koulumatkatuettujen lippujen ostaminen

1. Hae verkossa OmaKela -palvelussa koulumatkatukea.

2. Rekisteröidy Matkahuollon Reitit ja Liput -sovellukseen ja aktivoi sovellus saamiesi ohjeiden mukaisesti.

3. Sovelluksessa siirry Omat tiedot -sivulle ja napauta “Tunnistaudu koulumatkatukilippuun”. Osto-oikeuden varmistamiseksi sovellus edellyttää opiskelijalta verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

4. Tunnistautumisen jälkeen pääset tarkastelemaan osto-oikeuksiasi ja ostamaan koulumatkatuettuja lipputuotteita.

Opiskelija vastaa itse siitä, että valitsee oikean lipputuotteen. Uudet opiskelijat voivat hakea alkavan lukuvuoden tukea heti, kun opiskelupaikka on vastaanotettu.

 

Tervetuloa pehmeille kyydeille uudet ja vanhat opiskelijat!

Oikein antoisaa syyslukukauden alkua toivotellen,
Matka Mäkelän tiimi

Syksyn aikataulut 9.8.2023 >

Paluu koulu- ja työarkeen

Syksyn aikataulut 9.8.2023 alkaen on nyt julkistettu meidän nettisivuillemme sekä päivitetty myös Matkahuollon matkahakuun. Muistathan avata loman jälkeen Busflix-korttisi, mikäli et sopinut ennakkoon sille avauspäivämäärää. Tai jos pohdit erilaisten matkakorttien välillä, niin voit tutustua korttituotteihimme alla olevien linkkien kautta.

Busflix-matkakortti – säännölliseen matkustamiseen >>

Sarjakortti – voimassa 6kk ensimmäisestä leimaamisesta >>

Keuruu – Petäjävesi – Jyväskylä

Syksyn aikataulut eivät tuo paljoa muutoksia Keuruu – Petäjävesi – Jyväskylä -vakiovuorolle verraten kevääseen. Toki vuorot lisääntyvät kesäajan tarjonnastamme. Kannattaa kuitenkin tarkistaa aikataulut vielä ennen syyskauden aloittamista, joitain pieniä muutoksia on tehty.

Huomioithan, että osa vuoroista liikennöidään Novan kautta, jolloin Jyväskylän päässä reitti kulkee VT23 – Nova – Rautpohja – Viitaniemi – matkakeskus. Muut vuorot liikennöidään ns. perinteistä reittiä VT23 – Killeri – Savela – Viitaniemi.

Syksyn aikataulut astuvat voimaan 9.8.2023 alkaen ja ovat voimassa toistaiseksi. Syyslomalla 16.-20.10.2023 palvelee taas loma-ajanliikenteen aikataulu.

Keuruu-Petäjävesi-Jyväskylä 9.8.2023 alkaen >>

Keuruu-Petäjävesi-Jyväskylä loma-ajan liikenne >>

Muut linjavuorot

Myös muut keväälläkin liikennöidyt linjavuorot palaavat kesätauolta syysaikataulujen mukaisesti 9.8.2023 alkaen. Lisäksi tulee uusi yhteys meidän liikennöitäväksi reitille Mänttä-Vilppula-Kolho.

Kaikki aikataulumme löydät täältä >>

Killerin rampin siltatyömaa

Killerin rampin siltatyömaan vuoksi toistaiseksi Mäyränpolku I pysäkki ei ole käytössä. Pysäkki sijaitsee Keltinmäen tienhaarassa Keuruulta Jyväskylään päin liikennöitäessä.

Reitti saattaa vaihdella aina siltatyömaan tilanteesta riippuen, mutta muuten kaikki pysäkit palvelevat normaalisti.

Siltatyömaasta (KeS -840 Köhniön risteyssilta) voit lukea lisää täältä >>

Suomen MM-rallit Jyväskylässä 3.-5.8.2023

Suomen MM-rallit järjestetään jälleen Jyväskylässä 3.-5.8.2023. Viime vuosina tapahtuma ei ole tuonut muutoksia Keuruu-Jyväskylä -vakiovuoromme reittiin, ja näin on myös tänä vuonna. Eli kaikki pysäkit palvelevat normaalien reittien mukaisesti.

On kuitenkin hyvä huomioida, että muista liikennejärjestelyistä ja -ruuhkista johtuen on varauduttava mahdollisiin myöhästymisiin rallien aikana.

Lisätietoja liikennejärjestelyistä >>

Nähdäänhän taas pehmeillä kyydeillä!

Oikein antoisaa syyslukukauden alkua toivotellen,
Matka Mäkelän tiimi

Unescon maailmanperintökohteet

Tiedätkö mitä on Unescon maailmanperintökohteet tai oletko koskaan kuullut puhuttavan niistä? Luettelo näistä kaikista kohteista on Unescon ylläpitämä järjestelmä. Sen tarkoituksena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä. Luetteloon pääsevät vain sellaiset kohteet ja alueet joiden katsotaan olevan arvokkaimmat perintökohteet ja joiden suojelulla sekä säilymisellä on erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. Lisää Unescosta ja maailmanperintökohteista voit lukea täältä.

Suomessa maailmanperintökohteita ovat mm. Suomenlinnan merilinnoitus ja vanha Rauma. Lisää Suomen maailmanperintökohteista voit lukea täältä. Lisäksi ensimmäinen ja tällä hetkellä myös ainut luonnonperintökohde Suomessa on Merenkurkun saaristo, jonne me Matka Mäkelällä teemmekin matkan tänä keväänä, lue matkasta täältä.

Ruotsin kuninkaanlinna on myös maailmanperintökohde ja teemme sinnekin loppu kesästä matkan. Lisää Kuninkaallisesta Tukholma matkasta voit lukea täältä.

Olitko muuten tietoinen, että meillä on Keski-Suomessa kaksi tällaista mahtavaa ja mielenkiintoista maailmanperintökohdetta? Suunnittelimme yhteistyössä Petäjäveden kunnan kanssa päivän, johon sisältyy molempien näiden upeiden kohteiden vierailu sekä ruokailu idyllisellä maatilalla Petäjäveden vanhan kirkon vieressä. Tarkemmin Lemettilän tilasta, jossa ruokailu tapahtui voit lukea täältä ja lisää Petäjäveden vanhasta kirkosta täältä.

Unescon päivän testiretki

Maaliskuun puolessa välissä toteutimme testiretken, jossa testasimme suunnittelemaamme uutta tuotetta. Aamusta lähdimme innokkaan ryhmän kanssa Keuruulta kohti Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Siellä saimme kattavan opastuksen kirkosta, sen historiasta sekä arkkitehtuurista. Kirkko kierroksen jälkeen siirryimme viereiselle Lemettilän tilalle tunnelmalliseen vanhaan kivinavettaan nauttimaan herkullista lounasta noutopöydästä. Vatsat täynnä siirryimme jälleen linja-autoon ja samalla, kun ruoka laskeutui, matkalla mukana ollut Matka Mäkelän eräopas kertoi seuraavasta kohteesta, joka oli Struven ketju Oravivuorella Korpilahdella. Struve kehitti kolmiomittaustekniikan, jolla pystyttiin mittamaan maapallon kokoa ja muotoa. Lisää Struven ketjusta ja siitä miten suuri oman aikansa teknis-tieteellinen saavutus se oli, kuulet kun tulet mukaan retkelle!

Kun pääsimme Oravivuoren parkkipaikalle, lähdimme kapuamaan kohti Oravivuoren huippua, jossa on näköalatorni muistuttamassa kolmiomittauksista. Matka ylöspäin on aina hikisempi ja hitaampi kuin takaisin tuleminen alamäkeen. Näkymät huipulta olevalta näköalatornilta Päijänteelle palkitsee retkeilijän. Lisäksi huipulla nautittiin retkikahvit pienen makean kera, joka oli pakattu mukaan Lemettilän tilalta. Maisemien ja kahvien jälkeen lähdettiin takaisin kohti parkkipaikkaa, jonka jälkeen alkoi kotimatka.

Sää helli meitä; aurinko paistoi koko päivän eikä polku ylös ollut jäinen vuoden ajasta huolimatta. Osallistujien palautteesta ja hymyistä päätellen päivä ja retki oli onnistunut. Retki teemalla Unescon maailmanperintökohteet Keski-Suomessa koettiin kiinnostavaksi.

Sustainable Travel Finland 

Tourism and travelling is a growing field of business. It creates jobs and is an important source of income to local people at various destinations. At the same time due to climate change the extreme weather phenomenon become more universal and will affect the direction of tourist flows. That is why also tourism industry should be based on sustainable as well as responsible choices. Sustainable travelling is the way how travel business can react to climate change. Climate change impacts especially here in the North. That is why we need Sustainable Travel Finland.

Sustainable travel is more than just a carbon footprint. Sustainable travel has three different dimensions, which are ecological, sociocultural and economical. Ecological layer means for example how travel business recycles, how company monitors the carbon footprint of the business and what actions the company takes to reduce it. Sosiocultural dimension means for example how the business takes into consideration the local community and culture, the accessibility of the services and the equal treatment of the customers and personnel. Furthermore the consumption of local labor force and sustainable investments are examples of the economical dimensions of travel business.

Sustainable work in Finland

Visit Finland has developed Sustainable Travel Finland (STF) programme to help the travel companies and destinations to improve their procedure to more sustainable direction. You can read more about Sustainable Travel Finland here. Practically STF is a path where company considers and estimates its way of acting, working habits, investments and plans for the future from sustainable and responsible aspects. The company must be honest as well as critical when it estimates its working methods and does necessary operations to more sustainable direction. After these actions the company has the opportunity to obtain the STF label. Label tells that sustainability and responsibility are important values for the company. This STF symbol must be revises every second year whereupon company estimates how it has managed to advance its actions to sustainable and responsible direction.

At the end of the year 2022 we started our Sustainable Travel Finland programme and are still on the path. But how does the sustainability and responsibility appear in our everyday life? To our strategy we have defined four main values which are safety, quality, caring and responsibility. Responsibility means to us that we work for to improve responsibility in travel industry and to maintain sustainable competitiveness. Safety means that we can offer safe and healthy work ambience. We seek to offer high quality services and experiences and that is why we monitor our customers´ feedback very carefully. We truly believe that the community´s well-being depends on the individual´s welfare. That is why we look after ourselves and each other.

The way of actions

Customers and our staff have always been important to us. We employ local people, we produce public transportation that countryside could stay vital and to make possible for people to live in the countryside. We did a renovation to our bus garage and to our office where we for example changed our heating system to more environmentally friendly option. We made it in cooperation with many local renovation companies.

Everyone can take part into sustainable and responsibility actions. These actions do not have to be necessarily big ones. You can build a bug hotel or birdhouse next spring for instance. Those actions are every day choises in every day life, small actions and desire to proceed. That is a path which never ends but gives new perspectives to life and connects you to other wanderers on this path.

Please stay tuned! There will be more news about sustainable travel and responsibility in the near future!

Mitä on GreenCare?

Sanat green ja care ovat varmastikin tuttuja; molemmat sanat tulevat englannin kielestä. Tänä päivänä monet sanat, joita käytämme päivittäin juontavat juurensa samaisesta kielestä. Kuitenkin, jos on kouluajoilta jo päässyt unohtumaan mitä sanat tarkoittavat, niin green tarkoittaa vihreää ja care hoivaa, välittää.

Näin ollen nämä kaksi englannin kielistä sanaa yhdessä suomennettuna tarkoittavat vihreää hoivaa. Suomen kielessä Green Care termin vastineina käytetään luontohoivan (vihreän hoivan) ja luontovoiman (vihreän voiman) – käsitteitä. Mutta mitä on vihreä hoiva tai vihreä voima? Ja miten tämä kaikki oikein liittyy Matka Mäkelään?

Sanoista ja termistöistä voi päätellä, että Green Care on luontoon liittyvää toimintaa. Green Care toiminnalla pyritään edistämään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Luontohoivassa käytetään monia erilaisia eläin- ja luontoavusteisuuden menetelmiä, kuten esimerkiksi ratsastusterapia, sosiaalinen ja terapeuttinen puutarhatoiminta tai maatilojen kuntouttava toiminta. Luontohoiva on toimintaa, jota harjoitetaan tavoitteellisesti, vastuullisesti sekä ammatillisesti. Luontohoiva toimintaa säätelee myös SoTe-lainsäädäntö.

Luontovoimaa

GreenCare termeistä toinen, luontovoima, on voimaannuttavaa toimintaa (esim. Tyhy), tavoitteellista virkistys- ja hyvinvointitoimintaa tai luonnon elementtejä käyttävää varhaiskasvatusta. Luontovoima toimintaa ei säätele SoTe-lainsäädäntö.

Nykyaikana ennaltaehkäiseville ja terveyttä tukeville hyvinvointipalveluiden kehittämiselle on selkeä tarve. Työuupuminen ja sitä kautta mielenterveysongelmat ovat kasvussa ja yleistyvät koko ajan. Metsä ja luontoympäristöt tarjoavat vastapainoa jatkuvalle suorittamiselle sekä ympäristölle, jossa on runsaasti aistiärsykkeitä.

Meillä täällä Suomessa luonto ja metsä tarjoaa monet mahdollisuudet luonnossa tapahtuvaan virkistymiseen, palautumiseen sekä voimaantumiseen. Mieli ja keho saavat mahdollisuuden palautua arjen kuormituksesta hitaan ajan ympäristöissä. Luontoelämyksillä ei ainoastaan tueta työssäkäyvien jaksamista ja suojata mielenterveys ongelmilta, vaan ne auttavat myös ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä.

Lisäksi luontoympäristöjä voidaan hyödyntää kasvatustyössä. Vaikka luonnossakin kohdataan haasteellisuutta ja stressitasot voi hetkellisesti nousta, ei kehon valmiustila jää korkealle tasolle vaan autonomisen hermoston tasapaino palautuu. Luonnon kauneus luo toivoa ja lohduttaa.

Matka Mäkelä & Green Care?

Mutta miten GreenCare liittyy sitten Matka Mäkelään? Olette varmaan jo lukeneet ja kuulleetkin, että Matka Mäkelän Noora opiskeli ja hienosti jo valmistuikin erä- ja luonto-oppaaksi. Matka Mäkelällä on tänä syksynä aloittanut myös uusi työntekijä Johanna, joka opiskeli ja valmistui Nooran kanssa yhtä aikaa erä- ja luonto-oppaaksi. He molemmat suorittivat eräopaskoulussa GreenCare koulutuksen.

GreenCare ajatus ja elementit ovat lähellä molempien sydäntä. Metsä vaikuttaa todella monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti ihmiseen ja hänen hyvinvointiinsa. Metsän ja luonnon vaikuttavuuteen liittyvä tutkimus ja tieto lisääntyy koko ajan. Kaikkia vaikutuksia ei varmasti vielä edes tiedetä.

Noora ja Johanna haluavat omalla toiminnallaan lisätä ihmisten tietoisuutta metsän parantavista vaikutuksista ja lisätä hyvinvointia sekä elpymistä arjen haasteista. Metsä ja luonto on vihreää hoivaa ja voimaa, kun antaa sille mahdollisuuden ja päästää sen tulemaan lähelle. Osa luonnon hyvinvointivaikutuksista liittyy luonnossa tapahtuvaan liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Jotta pääsisit huoletta kokemaan luonnon ja metsän positiiviset vaikutukset, järjestämme Matka
Mäkelällä ryhmäluontomatkoja, joissa käytetään luontovoiman elementtejä ja ajatusta. Tutustu
tarjontaamme täältä. Lisäksi sinulla on mahdollisuus tilata Matka Mäkelältä erä- ja luonto-opas ohjattuun luontoretkeen! Ennen kuin saamme luontoretki-osion avattua tänne sivuillemme, voit kysyä tarjouksen toimistoltamme! Yhteystiedot löydät täältä.

Nettisivuillemme on tulossa vielä ensi vuodelle paljon uusia luontomatkoja. Kannattaa jäädä kuulolle! Ja jotta saisit ensimmäisenä tiedon uusista matkoistamme, tilaa uutiskirjeemme täältä.

Ihania, voimaannuttavia hetkiä luonnossa sinulle!

Vaellus- ja retkimatkat Matka Mäkelän tyyliin!

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vaellus? Tai retki? Tai erämaa? Sana vaellus voi nostaa mielikuvan ihmisestä kävelemässä ylämäkeen painava rinkka selässä. Mieleen voi nousta ajatusta myös siitä, että sitä painavaa rinkkaa kannetaan kymmeniä kilometrejä päivässä yhteensä satoja kilometrejä. Sitähän se vaellus ja varsinkin erämaa vaellus on. On kannettava kaikki itse mitä tarvitset, koska ei erämaassa ole kauppaa tai muitakin kaupungin palveluita. Ja ennen kuin edes pääset vaeltamaan, täytyy tehdä kalliita hankintoja? Vai kuinka se oikeastaan menekään?

Me Matka Mäkelällä lähdimme haastamaan tätä ajatusta ja mielikuvaa vaelluksesta ja erämaasta! Vaelluksen tai edes erämaavaelluksen ei tarvitse olla kurjuuden maksimointia! Olemme Matka Mäkelällä suunnitelleet erämaavaelluksia mukavuuksilla. Sinulla on mahdollisuus päästä kokemaan erämaan rauha, kauneus ja ainutlaatuisuus niin, että sinun ei tarvitse tehdä kalliita väline hankintoja ennen reissua eikä sinun tarvitse kantaa painavaa rinkkaa. Meidän kauttamme on mahdollista lainata tarvittavat varusteet maksutta. Olemme suunnitelleet reitit niin, että pääset nukkumaan yöt lakanoissa. Vaelluksista mukavuuksilla lisää täältä. Vaikka ydin ajatuksemme onkin, että haluamme tarjota vaelluksia matalalla kynnyksellä mukavuuksilla, on meillä tarjolla myös vaelluksia, joissa pääset sitä rinkkaa ja nukkumaan teltassa.

Vaellukset ovat aina ikimuistoisia. Vaelluksilla monesti ihmiset ylittävät itsensä, koska mielen esteet ovat usein ne suurimmat. Onnistumiset kantavat monelle eri elämän osa-alueelle ja luovat hyvinvointia ja parantavat itseluottamusta. Eli kysymys on muustakin kuin vain upeista maisemista ja tuntureista, vaikka toki niitäkin on aina vaelluksilla tarjolla. Kun ollaan monta päivää maastossa, muodostaa siellä ns. metsä-/vaelluskupla, koska maastossa ollaan perusasioiden äärellä ja päivät rytmittyvät sen mukaan, milloin syödään ja milloin leiriydytään. Ei ole muuta kuin matka, hetki ja ympäröivä luonto.

Retkeilykurssit

Jos tuntuu, että vaellus on silti vielä liikaa, tarjoamme myös retkeilykursseja. Kursseilla pääset oppimaan tai muistelemaan niitä taitoja ja asioita, joita vaeltamisessa ja retkeilyssä tulisi ottaa huomioon. Kursseistakin tarjoamme kahta eri vaihtoehtoa: nukutaan teltassa tai lakanoissa.

Niin vaelluksilla kuin kursseillakin on mukana koko ajan Matka Mäkelän omat koulutetut eräoppaat, Johanna ja Noora. Johannalla ja Nooralla on omaa harrastuneisuutta vuosien ajalta, halua tehdä ja kehittää uutta sekä mahdollistaa kaikille kokemus luonnosta, vaelluksesta ja luoda uusia muistoja sekä kokemuksia.

Katso tulevat vaellusmatkat matkat osiosta

Alla on lueteltuna tällä hetkellä myynnissä olevat vaellukset ja kurssit. Klikkaamalla reissua, pääset lukemaan kyseisestä matkasta lisää!

6.-9.9.2022 Pallaksen ruskavaellus

12.-16.9.2022 Ruskavaellus Iso-Syötteelle

19.-21.9.2022 Salamajärven retkeilykurssi mukavuuksilla

26.-28.9.2022 Salamajärven retkeilykurssi teltoissa nukkuen

Tervetuloa mukaan kanssamme muuttamaan ajatusta ja mielikuvaa vaeltamisesta!

Nyt jännittää!

Jotta joku uusi voi alkaa, vanhan oven tulee sulkeutua.

Kuvitella, että olet 19-vuotias, elämäsi kunnossa, tukka takana, kaikki on uutta ja upeaa! Lähdet lukion jälkeen opiskelemaan merkonomiksi. Muutaman vuoden ehdit nauttia kiireetöntä ja vallan hulvatontakin opiskelijaelämää, kunnes maailma näyttää nurjan puolensa. Olet 21-vuotias, kun äitisi kuolee. Äitisi, joka kasvatti sinut ja joka oli siellä aina sinua varten. Äitisi, joka opetti sinulle, että auringon ei saa antaa laskea riidan ylle. Äitisi, joka ehkä salaa toivoi jonain päivänä näkevänsä sinut hänen jalan jäljillään perheyrityksen johdossa. Äitisi, joka ehti jo opettaa sinulle niin paljon, mutta mitä kaikkea hänellä olisikaan vielä ollut annettavaan tälle elämälle.

Äitisi nopean poismenon johdosta siirryit perheyrityksesi palvelukseen nopealla aikataululla. Sinun piti oman surutyösi lisäksi opetella, että kuinkas tätä firmaa oikein johdetaan. Mitä kaikkea sinä äiti oletkaan tehnyt ja kuinkas sinä tämän minulle neuvoitkaan. Vuotta myöhemmin sinulle ja aviomiehellesi syntyisi lapsi ja itseasiassa siitä kahden ja neljän vuoden päästä vielä toinen ja kolmaskin aarre. Opiskelit samalla sekä äitiyden että yrittäjyyden elämän mittaista oppikoulua.

Ruuhkavuodet kohtelisivat sinua kuitenkin hyvin. Olit töissä ymmärtäväinen esimies ja kotona kärsivällinen äiti. Sinulla olisi aikaa sekä perheellesi että työllesi. Ehtisit siinä sivussa harrastaa omiakin juttuja, mikä on elintärkeä asia, että koko kombon saa pysymään kasassa. Kasvattaisit yhdessä miehesi kanssa lapsistasi kelpo kansalaisia. Tietäisit, että kun he lähtevät kotoa, heidän siipensä kantavat. Kuten sinunkin äitisi tiesi. Äidit tietävät.

Mutta tietävätkö tyttäret? Tai veljen poika? Kuvittele, että olet nyt viitta vaille 60-vuotias. Moni sinun iässäsi oleva haaveilee jo eläkepäivistä ja marjapuskissa kykkimisestä. Mutta et sinä! Viime vuosina olet kouluttautunut lisää ja olet työsi ohella valmistunut tradenomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Olet aina tykännyt laskea ja näpräillä numeroiden parissa. Olet haaveillut työstä laskentatoimen maailmassa, ehkä kirjanpitäjän, ehkä tilintarkastajan työstä. Kuvittele, että olet lähes 60-vuotias ja uskallat vihdoin sanoa haaveesi ääneen. Olet aina elänyt muille ja nyt olisi vihdoin sinun vuorosi.

On aika päästää irti

Otsikon mukaan, nyt meitä, tyttäriäsi sekä veljen poikaasi jännittää! Äidit tietävät, että tyttäret pärjäävät ja tyttäret tietävät, että äidit pärjäävät. Me myös tiedämme, että nyt on aika päästää irti ja kokeilla, mihin ne omat siivet kantavat. Tyttäret ovat siitä onnekkaita, että äiti ei katoa minnekään vaikka samassa paikassa ei enää työskennellekään. Mutta tietävätkö tyttäret ja veljen poika, että heidän omat siipensä kantavat? Eivät tiedä, mutta uskovat, että elämä kantaa. Se heille on opetettu ja se, että kaikki tapahtuu aina tarkoituksesta, vaikka sitä ei sillä hetkellä aina ymmärrä. Näin äiti ja täti on heille opettanut.

Äitimme, tätimme, 3. polven yrittäjä Tiina Oksanen siirtyi muihin haasteisiin ja on lopettanut meillä työskentelyn 1.6.2022 alkaen. Tiina toteuttaa nyt haaveitaan ja hän on saanut vuoden liiketalouden opettajan pestin, onneksi olkoon! Jatkossakin Tiinaa saattaa näkyä reissuillamme, mutta harvemmin. Kaikista muista hommista me jotenkin ehkä selviämme, mutta matkanjohtajan hommissa Tiina on melkeinpä korvaamaton. Hän on rauhallinen, kaikki huomioon ottava, tasapuolinen, rento ja hänellä on aina vastaus kaikkeen. Tiinan reissuilla on aina omanlaisensa tunnelma ja nyt meidän on haettava sitä meidän omaa tyyliämme olla matkajohtaja. Sinua ei voi kopioida, olet ainutlaatuinen.

Kiitos Tiina kaikista vuosista, jotka olet jaksanut vääntää meille rautalangasta, että miten se marginaalivero nyt menikään ja onkos tämä nyt debet vai credit. Ja kiitos kaikesta siitä ennakkoluulottomasta tuestasi, jolla suhtaudut aina meidän uusiin ideoihimme. Sinun sanavarastoosi ei ole koskaan kuulunut lause, “Ei se toimi, kokeiltu on.”. Vaikka saattaisit aavistaa, että joku ei toimi, olet aina antanut meidän kokeilla ja oppia. Olet onnistunut opettamaan meille, 4. polven yrittäjille, tyttärillesi Nellille ja Nooralle sekä veljen pojallesi Matille, kuinka sitä tasetta oikein tulkitaan, kannattavuuden ja ennakoinnin merkityksen vastuullisen liiketoiminnan perusteina, toimimaan aina tasapuolisesti kaikkia kohtaan ja ennen kaikkea sen, että unelmat on tehty saavutettavaksi. Olet siitä elävä esimerkki, olemme sinusta tavattoman ylpeitä! Kunpa itse olisimme joskus edes puolta yhtä rohkeita kuin sinä.

Sinä ja veljesi Jukka olette tehneet ison työn, jotta olemme nyt tässä pisteessä. Kiitos, että annatte meille tilaa olla sitä, mitä olemme. Kiitos, että annatte meidän yrittää. Kiitos kaikista niistä unettomista öistä ja lukemattomista työtunneista, jotta olette tehneet sen eteen ja jonakin päivänä lapsenne saisivat kunnian jatkaa työtänne ja olla seuraava lenkki sukupolvien ketjussa. Lupaamme tehdä parhaamme.

Olette aina sanoneet, että yritys oli vain teillä lainassa. Nyt se on meillä lainassa.

Nyörinä ja kunnioituksella kiitämme kaikesta opeistasi ja olemme onnekkaita tulevien oppilaittesi puolesta. He ovat hyvissä käsissä. Adios!

Koko Matka Mäkelän porukan puolesta,

tyttäresi Nelli ja Noora sekä veljen poikasi Matti

Ukrainalaisille tukea

Olimme mukana maalis- ja huhtikuussa hakemassa linja-autolla Ukrainan rajalta pakolaisia turvaan Suomeen ja Keuruun ympäristöön. Operaatioita on organisoinut keuruulainen Unto Mikkonen ja toimme yhdessä kaksi bussillista ihmisiä turvaan. Nyt haluamme osaltamme antaa lisää tukea Ukrainalaisille!

Näin ollen Ukrainan kansalaiset saavat kulkea maksutta Ukrainan passia esittämällä kaikilla linjoillamme 31.5.2022 saakka. Passi näytetään kuljettajalle linja-autoon noustessa, eikä matkatessa silloin tarvitse erillistä matkalippua.

Reittiliikenteemme aikataulut löytyy aikataulut-sivulta sekä Matkahuollon matkahausta.

Turvallista kevättä ja pehmeitä kyytejä toivottaen!

Miksi valita Busflix?

Oletkin jo saattanut kuulla Busflixistä, mutta mikäli et niin Busflix on bussikortti, jolla voit kulkea rajattomasti haluamallasi reitillä, vaikka töihin tai harrastuksiin. Kortti toimii kiinteällä kuukausimaksulla, joka määräytyy reitin pituuden mukaan. Miksi sitten valita Busflix-kortti omalla autolla matkustamisen sijasta?

On useita syitä, miksi kannattaa kulkea bussilla oman auton sijasta. Säästät jopa 1000 € vuodessa matkakustannuksissa verrattuna omalla autolla kulkemiseen. Sinun ei tarvitse enää huolehtia parkkipaikoista tai tankkauspysähdyksistä ja saat matkan ajan käyttöösi, vaikka töiden tekemiseen omalla kannettavalla tietokoneellasi, elokuvien katsomiseen tai pienten nokosien ottamiseen.

Busflixin hinnasto ja esimerkki matkasta:

89 €/kk/0-9 km Keuruu – Asunta as. / Jyväskylä – Killeri
109 €/kk/10-19 km Keuruu – Huttula, kouluranta / Jyväskylä – Kuohu
129 €/kk/20-29 km Keuruu – Petäjävesi, Halkokangas / Jyväskylä – Koskensaari, as.
159 €/kk/30-39 km Keuruu – Petäjävesi, Vehkasuo / Jyväskylä – Petäjävesi
169 €/kk/40-49 km Keuruu – Kuohu, Vesanka as. / Jyväskylä – Keuruu, Kokkomäki
179 €/kk/50-59 km Keuruu – Jyväskylä, Könkkölä / Jyväskylä – Keuruu, Kaleton th.
189 €/kk/60-69 km Keuruu – Jyväskylä / Jyväskylä – Keuruu

Sanotaan, että kuljet omalla autolla töihin Keuruu – Jyväskylä väliä. Matkustat siis 60 km suuntaansa, eli yhteensä 120 km päivässä. Matkustaessa 2.1 €/litra hintaisella polttoaineella autolla, joka kuluttaa keskimäärin 5,7 litraa / 100 km, päivittäisen matkan hinnaksi sinulle tulisi 14,36 € ja mikäli kävisit 20 päivänä kuukaudessa töissä tämä tekisi yhteensä 287,28 €/kk käytettynä polttoaineisiin. Busflixillä kuljettuna sama työmatka olisi 189 €/kk. Siis melkein 100 €/kk säästettynä matkakustannuksissa puhumattakaan mahdollisista parkkipaikka- ja lämmityskustannuksista.

Valitsemalla Busflix-matkakortin saat uutena asiakkaana ensimmäisen kuukautesi puoleen hintaan, tai jos olet jo Busflix asiakas ja tuot kaverisi, joka rekisteröityy Busflixin asiakkaaksi ja ostaa ensimmäisen matkakorttinsa, saatte molemmat kuukauden puoleen hintaan.

Valitse siis Busflix-matkakortti ja saat kortin käteesi jopa tilauspäivänä.

Lue lisää ja tilaa Busflix täältä

Toivotamme aurinkoista kevättä ja pehmeitä sekä mukavia matkoja!