Ruskamatkamme Saariselälle – muutakin kuin patikointia

In Blogi by Noora Mäkiaho

Haluaisitko nähdä Lapin ruskaa, mutta et ole täysin vakuuttunut siitä, että haluatko viettää viikon patikoiden? Tai teetkö yleensä kaupunkilomia Eurooppaan, mutta nyt et ole päässyt pitkään aikaan reissuun ja jotakin pitäisi keksiä? Meidän ruskamatkalla pääset kokemaan muutakin kuin patikointia!

Näihin pulmiin haluamme siis tarjota ratkaisun. Meillä on tulossa parhaimpaan ruska-aikaan syyskuun alussa matka Saariselälle. Matkaohjelmassa on luontokohteita, jonne voit lähteä matkanjohtajan ja kuljettajan johdolla. Reittejä on 2 kilometristä alkaen, joten jokaiselle varmasti löytyy jotakin.  

Mutta, jos et halua lähteä patikoimaan joko ollenkaan tai vaikka vain joka toinen päivä, on meillä sinulle valmiiksi mietittynä ohjelmaa. Jokaiselle päivälle on jotain tekemistä, missä patikointi ei ole pääroolissa.  

Lisäksi monet tekevät kaupunkilomia Eurooppaan. Näillä matkoilla paikallisella kulttuurilla, paikallisilla asukkailla ja paikallisella ruualla on iso merkitys. Olemme ottaneet nämä aspektit huomioon ohjelmaa suunnitellessamme. Ei siis tarvitse harmitella, jos et pääse Euroopan kaupunkilomalle tänä vuonna, voit lähteä kanssamme saamelaisuuden ytimeen, Inari-Saariselän seudulle.  

Tekemistä Saariselällä

Postauksesta voit ottaa inspiraatiota oman lomaviikkosi suunnitteluun Saariselällä. Ohjelmassa ei ole kerrottu meidän patikointiretkistämme, mutta luonnollisesti voit osallistua myös niille. Lisäksi tämä ehdotus voi toimia vain esimerkkinä siitä, mitä kaikkea muuta Saariselällä on tarjota, kuin patikointia. Ohjelmassa on kerrottu vain lyhyesti päivien retkistä ja tarkemmat kuvaukset näet matkaohjelmastamme. Retki on ilmainen, jos hintaa ei ole mainittu erikseen.  

Luvassa on mm. kullankaivuun historiaa, joikujen kuuntelua, paikallisen porotilallisen elämää, lappilaisia makuja, paikallista taidetta ja saamelaisia perinteitä. Lue lisää ja varaa paikkasi pian!  

Lauantai 4.9. – Menomatka 

Päivä menee matkustaessa, mutta matkanjohtaja on Keuruulta saakka mukana, ja häneltä voit kysyä bussimatkan aikana vinkkejä. Ja monesti matkoilla on pelattu mm. bingoa, joten ohjelmaa on myös pitkillä siirtymillä! Illalla kuulet vielä pitkän päivän päätteeksi lyhyen infon niin Saariselästä alueena kuin hotellin palveluistakin. Tässä vaiheessa voit vielä hioa oman ohjelmasi yhdessä matkanjohtajamme kanssa huippuiskuun.  

Sunnuntai 5.9. – Saariselkä tutuksi

Ensimmäinen päivä kannattaa käyttää lähialueeseen tutustumiseen. Voit aloittaa kierroksen käymällä Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisessä, jossa saat asiantuntevaa matkailuneuvontaa. Palvelupiste on tuolloin auki 9:00-16:30. Siitä voit jatkaa matkaa tutustumaan Pyhän Paavalin kappeliin eli Saariselän tunturikappeliin, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä.  

Halutessasi voit myös poiketa Kiehisestä Karvaselän Kummituskämpälle: ”Karvaselän kummituskämppä sijaitsee Saariselän matkailukeskuksen välittömässä läheisyydessä, Tunturihotellista noin 100 metrin etäisyydellä merkittyjen reittien alueella. Nykyiselle paikalleen se on siirretty entisen postipolun, nykyisen Inari – Kittilä -tien läheisyydestä. Entisellä paikallaan siinä majoittui poromiehiä ja retkeilijöitä. Yöpyjien kerrotaan usein öisin havahtuneen erikoisiin ääniin, joiden aiheuttajaa ei kuitenkaan koskaan voinut silmin nähdä. Tarina kertoo, että kämpässä arvellaan kummitelleen. Nykyisin kämppä on retkeilykäytössä päivätupana. Tuvasta noin 150 m pohjoiseen sijaitsee Kelo-ojan kota ja puuliiteri.” 

Lähde: https://saariselka.com/tietoa-alueesta/saariselka/ 

Tästä voit katsoa videon kummituskämpästä.

Lisäksi Saariselän keskustassa on hyvä tarjonta erilaisia ravintoloita ja pikkuliikkeitä. Voit vain kuljeskella ja katsoa mitä eteen sattuu, tai sitten voit kysyä matkailukeskuksesta parhaat tärpit lounaalle ja iltapäivädrinkeille. Iltapäivä kannattaa viettää tutustuen hotellin kylpylään, jonka käyttö kuuluu matkamme hintaan.  

Maanantai 6.9. – Kiilopään retkeilykeskus tai Kaunispään huippu

Maanantaina ajamme ryhmän bussilla Kiilopäälle, josta lähtee eritasoisia ja -pituisia reittejä kansallispuistoon. Halutessasi voit lähteä mukaan ja ihastella maisemia aivan Kiilopään retkeilykeskuksen tuntumassa.

Keskuksen pihassa on lähtöportti kansallispuistoon, joten vain muutaman askeleen päässä on Lapin upea ruska. Retkeilykeskuksessa on myös pieni puoti ja ravintola, jossa voit istuskella ja katsella ohikulkevia ihmisiä. Ehkä jopa poroja näkyisi! Mutta jos ei meinaa ollenkaan tutustua läheiseen luontoon, voi päivä käydä pitkäksi.  

Tai sitten aamulla ennen muiden retkeä, noin klo 8:30, kuljettaja voi viedä sinut Kaunispään huipulle, josta voit omaan tahtiin kävellä alas. Matkaa takaisin majoitukselle tulee noin 2,7 km. Reitti on suhteellisen helppokulkuinen ja normaalikuntoinen kyllä sen jaksaa hyvin kulkea. Ja voihan huipulle aina tilata taxin hakemaan.  

“Kaunispää (437 m) on yksi Saariselän tunturialueen pohjoisen osan korkeimmista tuntureista. Kaunispää on ainoa tunturi Saariselän tunturialueella, jonka huipulle vie autotie. Huipulta on upeat näköalat jokaiseen ilmasuuntaan. Kirkkaalla säällä kymmenien kilometrien päähän UK kansallispuistoon, Hammastunturin erämaahan ja Venäjän rajan takaisille tuntureille. Huipulle pääsee autolla, kävellen, suksibussilla (huom. aikataulu) tai talvella tuolihissillä. 

Kaunispään Huippu ravintolassa tarjoillaan hyvää ruokaa isoon ja pieneen nälkään sekä makeat herkut kahvin tai kuuman totin kera. Kaunispään Huippu Tuliaistupa-myymälässä on laajat valikoimat matkamuistoja, koruja, tuliaisia ja käsitöitä. Kolmiomittaustorni, monelle Saariselän kulkijalle tuttu maamerkki on ollut Kaunispään huipulla vuosikymmenien ajan. Vanha 1950-luvulla rakennettu vaarallisesti lahonnut kolmiomittaustorni poltettiin lokakuussa 2009 ja tilalle rakennettiin uusi torni. Se toimii kartoitusperinteen muistomerkkinä ja maisematornina. Tornin yhteydessä on tietoa historiasta ja ympäröivästä maastosta. Tuntureiden bongailu tornista käsin on helppoa tornissa olevien opastekylttien avulla.” 

Lähde: https://saariselka.com/tietoa-alueesta/saariselka/ 

Tiistai 7.9. – Päiväretki Inariin 

Tiistaina voit lähteä päiväretkelle Inariin. Lähdemme bussilla matkanjohtajan johdolla aamiaisen jälkeen hotellilta kohti Inarin kirkonkylää, jossa vierailemme ensin oppaan johdolla Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa. Siidasta siirrymme ostoksille vuonna 1982 perustettuun Inarin Hopeaan, joka on nykyään kultaseppä Matti Qvickin omistuksessa.  

Ostoksien jälkeen nautimme keittolounaan ennen upeaa Inarijärven risteilyä, joka lähtee myös aivan Siidan vierestä. Risteilyn aikana pääsemme ihailemaan erämaajärven kauneutta risteillen saamelaisten pyhän saaren Ukonsaaren ympäri. Risteilyn jälkeen lähdemme takaisin kohti Saariselkää, jonne saavumme n. klo 17:00.  

Inarin retken hinta: 49 € / hlö, sis. Siidan opastetun kierroksen ulkoilmamuseossa, museon pääsymaksun, Inarijärven risteilyn, keittolounaan sekä menopaluu kuljetuksen. 

Keskiviikko 8.9. – Prospektori & kullankaivuun historiaa

Siirrymme aamiaisen jälkeen bussilla Laanilaan, josta palaamme matkanjohtajan kanssa prospektorin kaivoksen kautta Saariselälle kävellen. Matkaa tulee helppoa polkua pitkin n. 6,2 km. Suosittelemme osallistumista tälle retkelle, jossa pääset tutustumaan Saariselän ja Luttojoen kullan merkitykseen, mutta jos patikointi ei ole pääroolissa.  

Prospektorin polulla kurkistetaan kultakaivokseen ja kullankaivuun historiaan. Prospektorin kultakaivoksella on nähtävissä vanha kaivoskuilu sekä kuilun päälle rakennettu tupa, josta voi kurkistaa kuiluun ja kuunnella ääninauhalle taltioituja työskentelyn ääniä.  

Torstai 9.9. – Päiväretki Lemmenjoelle

Voit lähteä matkanjohtajan johdolla ohjelmalliselle päiväretkelle Suomen suurimpaan kansallispuistoon.  

Saavuttuamme Lemmenjoelle matkaamme jokiveneellä upeaa ja tunnelmallista Lemmenjokea pitkin n. 15 km syvälle kansallispuiston erämaahan. Matkan aikana näemme jokikanjonista kohoavat upeat tunturijonot ja perillä tutustumme luonnon kauniisiin, valkoisena kuohuviin Ravadas-putouksiin pysähtyen kuuntelemaan niiden pauhua. 

Ravadaksella nautimme tervaksen tuoksuisilla tulilla herkullista porokeittoa, ja nokipannukahvit makean kera. Tulistelun lomassa kuulemme aitoa perinteistä saamelaista joikua ja tarinaa poronhoidosta ja retken päätteeksi tutustumme myös poroihin vanhassa, saamelaisessa pihapiirissä, ennen kuin suuntaamme takaisin kohti Saariselkää. Retki on kokopäiväretki. Matkaa Saariselältä on n. 120 km suuntaansa. 

Retken hinta 79 € / ohjelmallinen retki, sis. opastuksen, jokiveneretken, veneilyliivit ja sadeviitat, keittolounaan luonnossa, joikuesityksen sekä menopaluu bussikuljetuksen. 

Perjantai 10.9. – Kiilopää & Porotilavierailu illallisella

Iltapäivällä lähdemme halukkaiden kanssa porotilavierailulle, jonka päätteeksi nautimme yhteisen illallisen Saariselän keskustan kupeessa. Porotilalla kuulemme paikallisen poromiehen Nikodemuksen tarinaa, heitämme suopunkia sekä kahvistelemme pullan kera tilan pirtissä. Tilalta siirrymme Northern Lights Village -lomakylän ravintolaan, jossa nautimme viimeisen yhteisen buffet illallisen. 

Iltapäiväretken hinta 59 € / hlö, sis. opastetun porotilavierailun, kahvistelut, buffet illallisen sekä menopaluu bussikuljetuksen. Huom! Mikäli olet varannut puolihoidon, ja osallistut retkelle, saat sen hintaan 35 € / hlö. 

Lauantai 11.9. – Kotimatka 

Aamulla hyvästelemme Saariselän ja lähdemme samaa reittiä takaisin kohti kotia, kuin tullessa. Bussissa on mukava vaihdella reissutarinoita muiden matkalaisten sekä matkanjohtajan kanssa. Matkalla pidetään jälleen omakustanteisia kahvitaukoja sekä matkan hintaan sisältyvä lounastauko. Illansuussa saavumme takaisin Keski-Suomeen. 

Varaa paikkasi!

Tätä kaikkea on siis luvassa meidän ruskamatkallamme Saariselälle. Jos jokin asia jäi mietityttämään, niin kysy ihmeessä. Selviteään asia yhdessä. Tästä näet yhteystietomme.

Varaa paikkasi ennakkotarjoushinnalla 31.5.2021 mennessä. Jos matkustaminen kanssamme mietittää, voit lukea turvallisuuskäytännöistämme tästä postauksesta.

Eikä siinä vielä kaikki! Voit perua matkasi täysin kuluitta 19.7.2021 saakka. Puolet paikoista on jo varattu, enää ei kannata odottaa.

#pehmeätkyydit