Ostoskori on tyhjä.

Makumatka Keurusseudulla

21.08.2021 - 21.08.2021 | 1 pv

Makumatka keurusseutulaisen ruoan alkulähteille

Makumatka lähiruoan parissa – paikallisia pienempiä ja isompia maatiloja ihanien tarinoiden kera nyt myös Jyväskylästä lähtien!

Tämä ihana makumatka vie meidät paikallisten maatilojen elämään ja tutustumaan, mistä ruoka lautasellemme tulee. Koska matkustusrajoitukset ovat lieventyneet, ja voimme ottaa matkalle mukaan enemmän lähtijöitä, niin laskimme matkan hintaa alkuperäisestä!

Maatilat

Ensimmäisenä rakastumme kaaliin Vaississa! Vaissin tilan pihapiirissä kuulemme perheyrityksen tarinaa aina vuodesta 1829 alkaen. Vaissilaiset tekevät puhdasta, ravitsevaa ja ennen kaikkea maukasta ruokaa käsityönä kotimaisista raaka-aineista. Tilavierailun jälkeen on aikaa tehdä ostoksia tehtaanmyymälässä, jossa on tarjolla mm. kaalikääryleitä ja -laatikkoja sekä viereisen perheyrityksen Taatilan Maatilan tuotteita, kuten hilloa ja hapankaalia. Huomioithan, että tehtaanmyymälä toimii itsepalveluperiaatteella ja maksuvälineinä käy käteinen (tasaraha) tai OP-mobiili, Pivo ja Nordean Siirto.

Vaissista siirrymme viereiseen Riihon Majataloon, joka sijaitsee perinnemaisemissa keskellä kauneinta Keski-Suomea. Majataloa, eli Riihon kylän vanhaa kansakoulua ympäröivät ihanasti pellot, järvet ja villi luonto. Vierailun aikana nautimme Riihon Majatalonpitäjän herkullista martsikkakeittoa, ja saammekin jo esimakua seuraavasta tilavierailustamme, sillä keitto on valmistettu Kutinlahden Maatilan maa-artisokista.

Pikkuteitä pitkin siirrymme Kutinlahden Maatilalle, jossa tilan isäntä kertoo meille maa-artisokan viljelystä kuivatun maa-artisokkamaistelun lomassa. Kutinlahden maatilaa on asutettu 1500-luvulta asti, jonne Kutinlahden suku on tullut vuonna 1701. Kahdentoista isännän jälkeen Mikko hyppäsi isännän saappaisiin muutama vuosi sitten ja viljelee pelloilla nykyään viljaa, kuminaa, maa-artisokkaa ja piparjuurta. Kutinlahden Maatilalta voit ostaa mukaasi juuri maistamaasi kuivattua maa-artisokkaa sekä perunoita. Mikolta saat varmasti myös hyviä reseptivinkkejä tämän maukkaan ja terveellisen mukulan valmistamiseen.

Seuraavaksi on vuorossa lypsävän ja laulavan karjanhoitajan pieni kylämeijeri, jossa kuulemme intohimoisen navetanhoitajan tarinaa. Tilan isännältä pystyy myös ostamaan mukaan raakamaitoa sekä isännän itse valmistamaa leipäjuustoa. Maitoa varten tulee varata oma elintarvikekelpoinen astia mukaan. Voit myös ottaa linja-autoon esim. kylmälaukun, johon saat maidon ja juuston loppumatkan ajaksi (retkeä jäljellä n. 2,5 h).

Lähiruoka-piknik

Iltapäivällä nautimme vielä herkullisen lähiruoka-piknikin idyllisellä, juuri sukupolvenvaihdoksen kokeneella Rahikkalan tilalla. Kelin helliessä voit napata piknikin seuraksi mukaasi viltin sekä kartan tilan maista ja suunnata herkuttelemaan vaikkapa läheisen erämaalammen rantaan. Jos otat oman uimapuvun ja pyyhkeen mukaan, niin voit vaikka pulahtaa virkistymäänkin vierailun lomassa! Huonomman kelin sattuessa nautimme piknikin sisätiloissa. Lähiruoka-piknik on pakattu valmiiksi ja se sisältää talon tuhdin täytetyn hapan luomuruisleivän, terveellistä ja lähellä kasvanutta kaalia wrappeina ja falafelit dippikastikkeella, kahta erilaista raikasta ja keveää salaattia, päivän piristykseksi smoothien tuoreilla marjoilla ja loppusilauksena vielä ah niin maalaisen hedelmäisen tai marjaisen kaurapaistoksen kinuskikastikkeella. Juomaksi saamme tilan omaa lähdevettä sekä naapuritilan arvostettua marjamehua. Ennen kotiinlähtöä nautimme vielä jälkiruokapullat kahvin ja teen kera.

Kaiken lisäksi tilavierailujen lomassa nautimme bussin kyydissä Keurusseudun metsä- ja järvimaisemaa, maistelemme paikallisen kellaripanimon ja Suomen ensimmäisen kombucha-panimon tuotetta sekä tutustumme historiaan kokeilemalla saammeko aikaiseksi ääntä esihistoriallisella hälytysjärjestelmällä, Jylkynkivellä.

Voit lähteä matkalle kaverisi kanssa tai vaikka yksinkin, sillä bussissa sinua odottaa varmasti mukava matkaseura! Lisäksi voit ottaa mukaasi myös lapsenlapsesi tutustumaan ruoan alkulähteille, sillä alle 13-vuotiaat maksavat 59 euroa.

Makumatka keurusseutulaisen ruoan alkulähteille 21.8.2021:

 • lähdemme matkaan mukavasti bussilla ihastellen samalla Keurusseudun metsä- ja järvimaisemaa
 • rakastumme kaaliin Vaissin tehtaanmyymälän pihapiirissä kuullen perheyrityksen pitkästä historiasta aina vuodesta 1829 alkaen
 • mahdollisuus tehdä ostoksia Vaissin tehtaanmyymälässä, jossa myynnissä myös viereisen perhetilan Taatilan Maatilan tuotteita
 • aamupäivällä nautimme martsikkakeittolounaan Riihon Majatalolla itsetehtyjen sämpylöiden sekä kahvin ja Majatalon pannacotan kera
 • lounaan lomassa kuulemme keskisuomalaisessa perinnemaisemassa sijaitsevan Riihon Majatalon tarinaa majatalonpitäjän toimesta
 • tutustumme Kutinlahden Maatilaan, jossa samaa mäkeä on asutettu aina 1500-luvulta asti
 • pääsemme maistamaan kuivattua maa-artisokkaa sekä kuulemme mm. viljelijän parhaat maa-artisokka reseptivinkit
 • Kutinlahden Maatilalta voi ostaa mukaan kuivatun maa-artisokan lisäksi myös suoraan tilan mailta kerättyä perunaa
 • vierailemme lypsävän ja laulavan karjanhoitajan pienessä kylämeijerissä, jossa kuulemme intohimoisen navetanhoitajan tarinaa
 • pieneltä tilanpitäjältä on mahdollisuus ostaa tuoretta maitoa sekä itse tehtyä leipäjuustoa ennakkovarauksella
 • iltapäivällä nautimme herkullisen lähiruoka-piknikin idyllisellä, juuri sukupolvenvaihdoksen kokeneella Rahikkalan tilalla
 • halutessasi voit napata piknikin seuraksi mukaasi viltin sekä kartan tilan maista ja suunnata herkuttelemaan vaikkapa läheisen erämaalammen rantaan
 • paluumatkalla Keuruulle pysähdymme vielä kokeilemaan saammeko aikaiseksi ääntä esihistoriallisella hälytysjärjestelmällä, Jylkynkivellä
 • bussimatkalla maistamme paikallisen kellaripanimon ja Suomen ensimmäisen kombucha-panimon tuotetta
 • mielenkiintoiset ja erilaiset käyntikohteet opastuksien kera
 • saat varmasti mukavaa matkaseuraa!

Hinta

 • 95 eur / hlö
 • 59 eur / lapsi alle 13 v.

Lisämaksusta

 • Omakustanteiset ostokset maatiloilla
  • Vaissin tehtaanmyymälän ja Taatilan Maatilan tuotteet (kaalikääryleet ja -laatikkko, hilloa, hapankaalia…)
  • Kutinlahden maatilan tuotteet (kuivattua maa-artisokkaa ja perunaa)
  • Kylämeijerin tuotteet (maitoa omaan elintarvikekelpoiseen astiaan ja leipäjuustoa)

Aikataulu

Lauantai 21.8.2021 *

08:00 Jyväskylä, Harjukadun tilausajolaituri
08:35 Petäjävesi, Kyläsepän pysäkki
09:00 Keuruu, linja-autoasema
Kierros ohjelman mukaan
n. 17:30 paluu Keuruun linja-autoasemalle
n. 18:30 paluu Jyväskylään

Varmista paikkasi matkalle nyt!

Lähtöpäivä:

 • 21.8.2021

Varaukset:

Varaukset 13.8.2021 mennessä. Laskutus etukäteen, eräpäivä 13.8.2021. Matka vaatii toteutuakseen 20 lähtijää. Oikeudet ohjelmamuutoksiin pidätetään.

Kuluton peruutus:
13.8.2021 mennessä.

Tätä matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita. Lisätietoja täältä.

Lue lisää klubistamme, Club Mäkelä, täältä! Liittyminen on helppoa, vaikka saman tien varauksen yhteydessä – ja saat heti ensimmäisen klubietusi – 2 euron alennuksen tästä matkasta!

Varaa matkasi tästä

Club Mäkelä

Makumatka kuljetus Jyväskylästä

Makumatka matkapaketti Jyväskylästä

Matkustaja 1