Ostoskori on tyhjä.

Ruskamatka Saariselälle

04.09.2021 - 11.09.2021 | 8 pv

Ruskamatka Urho Kekkosen kansallispuistoon

Ohjelmallinen ruskamatka Lapin huipulle – Inari-Saariselän matkailualueelle!

Syyskuussa yleensä Lapin lämpötilat suosivat luontoliikuntaa, ja jo puolen tunnin kävely metsän siimeksessä tai tunturin kupeessa rauhoittaa mieltä ja saa rentoutumaan. Loman aikana kuljemme yhdessä tai omatoimisesti erilaisia ja eri pituisia reittejä Saariselän luonnossa ihmetellen sen avaraa mutta jylhää erämaata.

Ruskamatka tehdään yhdessä matkakumppanisi Matka Mäkelän matkanjohtajan sekä kuljettajan ja bussillisen iloista seuraa kanssa. Päiväretkiä tehdään alla olevan matkaohjelman mukaisesti ja molemmat uudet matkakumppanisi lähtevät luontoon mukaan retkeilemään. Toki kuljettaja on aina sillä varauksella, että saadaan linja-auto parkkiin, ottaen huomioon kansallispuistojen kävijäruuhkat suosittuina aikoina, sillä useille meistä ruskamatka Lappiin on syksyn kohokohta. Kuljettaja ja matkanjohtaja pitävät aina reitin perää, eli kukaan ei jää jälkeen. Ennen reiteille lähtöä kerrotaan kellonaika, kun bussi lähtee takaisin hotellia kohti, ja jokainen saa tämän ajan käyttää mieluisellaan tavalla. Voit siis lähteä aina matkanjohtajan ja kuljettajan kanssa, tai sitten mennä omia reittejä pitkin!

Ruskamatka Saariselälle 4.-11.9.2021

 • Matkanjohtajamme on mukana ja käytettävissä koko matkan ajan
 • Myös Matka Mäkelän bussi ja kuljettaja ovat koko matkan ajan mukana ja ryhmän käytettävissä
 • Voit hypätä bussin kyytiin myös reitin varrelta
 • Majoitus Holiday Club Saariselän jaetussa kahden hengen superior -huoneessa (7 yötä)
 • Sinulla on mahdollisuus valita nais- tai miespaikka hotellissa
 • Hotelliaamiaiset (7)
 • Lounas (2) meno- ja paluupäivänä
 • Päivisin mahdollisuus osallistua retkiohjelman mukaisille reiteille matkanjohtajan kanssa
 • Voit myös valita omat reitit ja lähtöpaikat (omatoimisesti), jos et halua lähteä meidän valitsemille retkille
 • Jos valitset esim. lyhyemmän reitin kuin muut, voit viettää aikaa reitillä esim. tulistellen sen päivän pidemmän reitin mukaisesti, jotta pääset bussin kyydissä lähtöpaikalle ja takaisin hotellille
 • Voit rentoutua hotellin kylpylässä sen aukioloaikojen mukaisesti
 • Viemme myös halukkaat ostoksille paikalliseen kauppaan, jolloin saamme ostettua omatoimisesti evästä retkipäiville, kuten vaikka makkaraa ja hedelmiä
 • Halutessasi voit myös osallistua lisämaksullisille opastetuille retkille Inariin, Lemmenjoelle tai paikalliselle porotilalle
 • Muutokset matkaohjelmaan on mahdollisia ja kelistä riippuen voimme kehitellä matkanjohtajan kanssa täysin uusia retkikohteita esim. rankkasateen yllättäessä
 • Matkan aikana tiedottamisessa ja kuvien sekä fiilisten jakamisessa ryhmän kesken toimii matkanjohtajan luoma WhatsApp-ryhmä
 • Saat varmasti mukavaa matkaseuraa!

Ajankohta

 • 4.-11.9.2021

Hinta

 • 645 € / hlö / 2hh, kun varaat 31.5.2021 mennessä (eräpäivä 31.5.2021)
 • 675 € / hlö / 2hh, kun varaat 31.5.2021 jälkeen 

Huom – Tarjouspaikkoja on rajoitetusti!

Lisämaksusta ennakkoon

 • 168 € / hlö / puolihoitopäivällinen (7)
 • 8 € / hlö / eväspaketti / pv (varaukset toimistoltamme)
 • 224 € / hlö / 1hh
 • 49 € / hlö / päiväretki Inariin
 • 79 € / hlö / päiväretki Lemmenjoelle
 • 19 € / hlö / pelkkä menopaluu kuljetus Lemmenjoelle
 • 59 € / hlö / Porotilavierailu & illallinen

Retkipaketti 179 € / hlö, sis. päiväretki Inariin, päiväretki Lemmenjoelle ja porotilavierailu & illallinen. Retkipaketilla säästät 8 € / hlö.

Aikataulu

Lauantai 4.9.2021 *

05:00 Multia, matkahuolto
05:20 Keuruu, linja-autoasema
05:45 Petäjävesi, Kyläsepän piha
06:20 Jyväskylä, Harjukadun tilausajolaituri
06:50 Hirvaskangas, ABC
08:10 Pihtipudas, Shell (kahvitauko)
09:10 Pyhäjärvi, ABC
* Paikkakunnalla poiketaan, mikäli sieltä on lähtijöitä.

Majoitus

Holiday Club Saariselkä

Majoitumme tässä Euroopan, ellei koko maailman pohjoisimmassa kylpylähotelli- ja loma-asuntokohteessa. Hotelli sijaitsee Saariselän keskustassa lähellä palveluita. Hotellissa on lisäksi kylpylä, jonka käyttö kuuluu hotellihuoneiden hintaan. Meille on varattu uusitut ja viihtyisät superior-huoneet, joista on sisäyhteys kylpylään sekä ravintolaan, jossa tarjoillaan myös puolihoitoruokailut.

Huonevarustukseen kuuluu mm. kylpytakit, hiustenkuivaaja, silitysvälineet, vedenkeitin, työpöytä, tv ja radio sekä langaton internet-yhteys. Kylpytossut saa ostettua lisämaksusta hotellin vastaanotosta.

Saariselkä / UKK

Avaraa, mutta jylhä erämaamaisemaa!

Saariselkä on tiiviiksi kyläksi rakennettu lomakohde, joka sopii erinomaisesti luontoa ja rauhaa rakastavalle, ja jonka upea tunturiluonto tarjoaa elämyksiä ja aktiviteetteja ympäri vuoden. Syksyinen Saariselkä tarjoaa aktiiviselle lomailijalle paljon, voit valita oman kunnon ja aikataulun mukaan erilaisia reittejä kilometrin patikoinnista useiden päivien vaellukseen. Itse Saariselän ohella myös Kiilopää ja Tankavaara ovat oivat lähtöpisteet alueen hienoimmille vaellusreiteille, joiden merkityt polut vievät ihastelemaan Urho Kekkosen Kansallispuiston suojeltua tunturielämää.

Luonto on toisaalta pyöreälakisten tuntureiden ylänköä, mutta myös laajoja mänty- ja kuusimetsiä. UKK:n nähtävyyksiin lukeutuu mm. Rumakuru, joka on jääkauden sulamisvesien kovertama jyrkkä kuru. Saariselältä Rumakurulle on matkaa n. 6 km, ja se sijaitsee merkittyjen reittien varrella. Myös omaleimaista tunturikurua, Pääsiäiskurua pääsee ihailemaan merkittyjä reittejä pitkin. Moni vaeltaja tavoittelee myös Sokosti-tunturin huiputtamista, joka kohoaa 718 m korkeuteen ollen UKK:n korkein tunturi.

Alueelta löytyy myös puuhaa kulttuurinnälkäisille. Saariselältä n. 40 km pohjoiseen sijaitseva Inarin kirkonkylä on saamelaisuuden keskus, jossa sijaitsee myös saamelaismuseo ja luontokeskus Siida. Täällä on myös Suomen toiseksi syvin sekä kolmanneksi suurin järvi, Inarijärvi, jossa komeilee saamelaisten vanha pyhä uhripaikka, Ukonsaari. Myös Inariin pääset tutustumaan halutessasi matkan aikana alla olevan matkaohjelman mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti retkipäivinä voit viettää omatoimisen päivän Saariselällä.

Matkaohjelma

Lauantai 4.9. – Kohti Saariselkää

Lähdemme Keski-Suomesta kohti Saariselkää yllä olevan bussiaikataulun mukaisesti. Matkalla pidämme niin omakustanteisia kahvitaukoja kuin matkan hintaan sisältyvän lounastauonkin, ennen kuin n. klo 18:30 pääsemme majoittumaan hotelliin. Vielä illalla ennen unia pitkän päivän päätteeksi kuulemme lyhyen infon niin Saariselästä alueena kuin hotellin palveluistakin.

Sunnuntai 5.9. – Iisakkipää 

Hotelliaamiaisen jälkeen voit lähteä matkanjohtajan ja kuljettajan kanssa kiertämään Iisakkipään keskivaikean 3 km:n tai 7 km:n luontopolun Saariselän lähtöportilta käsin. Iisakkipään polulla pääsemme tutustumaan Lapin luontoon ja opastauluista saamme tietoa linnuista, kasveista ja niiden elinympäristöstä vuodenaikojen vaihdellessa voimakkaasti. Polun varrella ei ole palveluita, mutta sen alkupäästä on suora yhteys Aurorapolulle, jonka varrella on taukotupa. Lyhyempi polku kuljettaa metsäisessä rinteessä kurun reunalla piipahtaen puurajan tuntumassa, Iisakkipään tunturin alarinteessä. Kun taas pidempi polku vie Iisakkipään huipulle, josta laskeudutaan kohti jylhää Pääsiäiskurua ja edelleen kohti Saariselkää. Tarkempi reittikuvaus löytyy täältä. Illan nautimme Saariselän ja hotellin palveluista omatoimisesti.

Maanantai 6.9. – Kiilopää 

Maanantaina ajamme ryhmän bussilla Kiilopäälle, josta lähtee eritasoisia ja -pituisia reittejä kansallispuistoon. Voit valita esimerkiksi 6 km keskivaikean Kiirunapolun tai pidemmän 14 km keskivaikean Ahopään polun. Kiilopään alue on suotuisa paikka arktisten lintulajien bongaukseen, joten kannattaa olla tarkkana kuulisitko kiirunan narisevaa ääntä retken aikana.

Kiirunapolun (6 km) varrella ihastellaan avaraa tunturimaisemaa ja noustaan Kiilopään huipulle portaita pitkin. Huipulta laskeudutaan pohjoisrinnettä alas ja loppupään ojanvarsikosteikolla on pitkokset. Kiirunapolun reittikuvaus löytyy täältä.

Ahopään polku (14 km) on varsinainen maisemareitti, jonka varrella huomaa jääkauden mahtipontisen voiman, missä huiput vuorottelevat kurujen ja purojen kanssa. Lisäksi polun varrelle jäävät Luulammen ympäristön kulttuuriperintökohteet, ja ruskasesongilla Luulammen tuvalla toimii kahvila. Ahopään polun reittikuvaus löytyy täältä.

Tiistai 7.9. – Päiväretki Inariin 49 € / hlö

Voit viettää omatoimisen päivän Saariselällä tai lähteä päiväretkelle Inariin. Lähdemme bussilla matkanjohtajan johdolla aamiaisen jälkeen hotellilta kohti Inarin kirkonkylää, jossa vierailemme ensin oppaan johdolla Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa. Museossa tehdään tällä hetkellä mittavia perusparannuksia, joten teemme noin tunnin mittaisen kierroksen rikastetussa ulkoilmamuseossa. Tiedätkö mitä on purupihka tai mitä tehtiin vinnarilla? Ulkomuseo-opastuksella tutustutaan Inarin jopa 10 000 vuotta vanhaan historiaan, missä kalastus ja metsästys ovat olleet muinaisen ihmisen elinehtoja. Ulkomuseo ei ole täysin esteetön.

Siidasta siirrymme ostoksille vuonna 1982 perustettuun Inarin Hopeaan, joka on nykyään kultaseppä Matti Qvickin omistuksessa. Inarin Hopean kaikki tuotteet, jotka perustuvat yksinkertaisen selkeään ja puhtaaseen muotokieleen, korkeaan ammattitaitoon ja vuosisatoja vanhoihin koruaiheisiin, valmistetaan itse omassa pajassa Inarin keskustassa. Jokaiseen tuotteeseen liittyy tarina, jotka kertovat Lapin luonnosta ja kulttuurista, ihmisestä ja hänen ympäristöstään.

Ostoksien jälkeen nautimme keittolounaan ennen upeaa Inarijärven risteilyä, joka lähtee myös aivan Siidan vierestä. Risteilyn aikana pääsemme ihailemaan erämaajärven kauneutta risteillen saamelaisten pyhän saaren Ukonsaaren ympäri. Paluumatkalla reitti kulkee vanhaa postireittiä seuraillen ohittaen Hautuumaasaaren, jossa on vielä nähtävänä vanhoja puuristejä. Mikäli sää sallii, niin risteilyltä on mahdollisuus pyynnöstä jäädä Pielpavuonoon, josta alkaa merkitty reitti Pielpajärven erämaakirkolle. Bussi voi noutaa sitten erikseen sovitusta paikasta. Risteilyn jälkeen lähdemme takaisin kohti Saariselkää, jonne saavumme n. klo 17:00. Ilta on vapaata aikaa.

Inarin retken hinta: 49 € / hlö, sis. Siidan opastetun kierroksen ulkoilmamuseossa, museon pääsymaksun, Inarijärven risteilyn, keittolounaan sekä menopaluu kuljetuksen.

Keskiviikko 8.9. – Rumakuru & Prospektori

Siirrymme aamiaisen jälkeen bussilla Laanilaan, josta palaamme matkanjohtajan kanssa prospektorin kaivoksen kautta Saariselälle kävellen. Matkaa tulee helppoa polkua pitkin n. 6,2 km. Vaihtoehtoisesti voit lähteä kuljettajan kanssa kiertämään Rumakurun 14 km keskivaikean polun Saariselän lähtöportilta lähtien.

Prospektorin polulla kurkistetaan kultakaivokseen ja kullankaivuun historiaan sekä tutustutaan Saariselän ja Luttojoen kullan merkitykseen. Prospektorin kultakaivoksella on nähtävissä vanha kaivoskuilu sekä kuilun päälle rakennettu tupa, josta voi kurkistaa kuiluun ja kuunnella ääninauhalle taltioituja työskentelyn ääniä. Polku on helppokulkuinen, kauttaaltaan murskepintainen, tasainen ja kivetön. Yhdessä kosteikkopaikassa on pitkokset. Maisemallisesti polku ei tarjoa samanlaista vaihtelua kuin alueen muut polut, ja huomattavin nähtävyys on Prospektorin kaivos. Koko kuvaus löytyy täältä.

Näe maailman kaunein Rumakuru tunturimaastossa kulkevan polun varrella. Kurun sanotaan olevan yksi alueen luonnonnähtävyyksistä, joka on ehdottomasti nähtävä alueella vieraillessaan. Viimeinen jääkausi on muotoillut Rumakurun jyrkkäseinäiseksi, jylhäksi kuruksi. Koko reittikuvaus löytyy täältä.

Torstai 9.9. – Päiväretki Lemmenjoelle 19 € – 79 € / hlö

Voit viettää omatoimisen päivän Saariselällä tai lähteä matkanjohtajan johdolla päiväretkelle Suomen suurimpaan kansallispuistoon, Lemmenjoen Kansallispuistoon. Lemmenjoella voit lisäksi valita teetkö omatoimisen patikointiretken alueella, johon on aikaa n. 4,5 tuntia, vai osallistutko ohjelmalliseen retkeemme.

Saavuttuamme Lemmenjoelle matkaamme jokiveneellä upeaa ja tunnelmallista Lemmenjokea pitkin n. 15 km syvälle kansallispuiston erämaahan. Matkan aikana näemme jokikanjonista kohoavat upeat tunturijonot ja perillä tutustumme luonnon kauniisiin, valkoisena kuohuviin Ravadas-putouksiin pysähtyen kuuntelemaan niiden pauhua. Ravadaksella nautimme tervaksen tuoksuisilla tulilla herkullista porokeittoa, ja nokipannukahvit makean kera. Tulistelun lomassa kuulemme aitoa perinteistä saamelaista joikua ja tarinaa poronhoidosta ja retken päätteeksi tutustumme myös poroihin vanhassa, saamelaisessa pihapiirissä, ennen kuin suuntaamme takaisin kohti Saariselkää. Retki on kokopäiväretki. Matkaa Saariselältä on n. 120 km suuntaansa.

Retken hinta 19 € / menopaluu bussikuljetus tai 79 € / ohjelmallinen retki, sis. opastuksen, jokiveneretken, veneilyliivit ja sadeviitat, keittolounaan luonnossa, joikuesityksen sekä menopaluu bussikuljetuksen.

Perjantai 10.9. – Kiilopää & Porotilavierailu illallisella 59 € / hlö

Viimeisenä lomapäivänämme suuntaamme aamiaisen jälkeen vielä Kiilopäälle, josta voit valita mieleisesi reitin tai lähteä matkanjohtajan kanssa helpolle 5,3 km Poropolulle tutustumaan porojen elämään Lapissa. Poropolulla katsellaan kaunista ja karua maisemaa poron silmin ja tutustutaan näihin ihmisten tunturipeuroista kesyttämiin pohjoisten kairojen kanta-asukkaisiin. Polulla kerrotaan porosta eläimenä, poron elämän tapahtumista vuodenkierrossa ja poron merkityksestä ihmiselle. Reittikuvaus löytyy täältä.

Kierroksen jälkeen palaamme hotellille, jossa on aikaa levätä ja valmistautua seuraavan aamun kotiinlähtöön. Iltapäivällä lähdemme halukkaiden kanssa  porotilavierailulle, jonka päätteeksi nautimme yhteisen illallisen Saariselän keskustan kupeessa. Porotilalla kuulemme paikallisen poromiehen Nikodemuksen tarinaa, heitämme suopunkia sekä kahvistelemme pullan kera tilan pirtissä. Tilalta siirrymme Northern Lights Village -lomakylän ravintolaan, jossa nautimme viimeisen illallisen yhteisen buffet illallisen.

Iltapäiväretken hinta 59 € / hlö, sis. opastetun porotilavierailun, kahvistelut, buffet illallisen sekä menopaluu bussikuljetuksen. Huom! Mikäli olet varannut puolihoidon, ja osallistut retkelle, saat sen hintaan 35 € / hlö.

Lauantai 11.9. – Kotimatka

Aamulla hyvästelemme Saariselän ja lähdemme samaa reittiä takaisin kohti kotia, kuin tullessa. Matkalla pidetään jälleen omakustanteisia kahvitaukoja sekä matkan hintaan sisältyvä lounastauko. Illansuussa saavumme takaisin Keski-Suomeen.

Varmista paikkasi matkalle nyt!

Lähtöpäivä:

 • 4.9.2021

Varaukset:

19.7.2021 mennessä! Laskutus ennakkoon, eräpäivä 19.7.2021 (pl. tarjousvaraukset). Matka vaatii toteutuakseen 30 lähtijää. Muutokset ohjelmamuutoksiin pidätetään.

Kuluton peruutus:
19.7.2021.

Tätä matkaa varten annettuja henkilötietoja siirretään matkan suorittamisen ja varaamisen kannalta oleellisille yhteistyökumppaneille ja viranomaisille sekä EU/ETA -maihin että niiden ulkopuolisille alueille. Tietojen käsittelyssä sovelletaan EU:n tietosuojalain periaatteita. Lisätietoja täältä.

Lue lisää klubistamme, Club Mäkelä, täältä! Liittyminen on helppoa, vaikka saman tien varauksen yhteydessä – ja saat heti ensimmäisen klubietusi – 2 euron alennuksen tästä matkasta!

Varaa matkasi tästä

Club Mäkelä

Saariselkä kuljetus

Saariselkä majoitus

Matkustaja 1