Makumatkalla

In Blogi by Tiina Oksanen

”Voiko ihanammin päivän enää alkaa…” – sade ropisi iloisesti ulkona ja raitista kesäistä ilmaa tulvi ikkunan täydeltä sisään! Sade siivitti vielä matkaamme ensimmäiseen kohteeseemme Makumatkalla Keurusseudulla – Vaissin maatilalle Riihon kylällä.

Rakkaudesta kaaliin – Vaissi Oy

Yrittäjä Maria Vaissi otti meidät vastaan ja kertoi yrityksen, ja samalla sukunsa, tarinaa. Tilalla on juuret syvällä Keurusseudun maaperässä – veljensä Juho on tilan 6:s isäntä. Riihon kylältä löytyy tiloja, joissa ”traktorin puikoissa” on jo 16:s sukupolvi! Vaissin tilalla on mainio tehtaanmyymälä, jossa voi asioida myöskin omatoimisesti. Kauppa on avoinna joka päivä. Kotiinviemisiksi löytyi kaalikääryleitä, kaalilaatikkoa, Maajussin laatikoita, dumplinksejä, mausteita…

Maukasta martsikkakeittoa – Riihon Majatalo

Riihon Majatalon valloittaa kesäaikaan rippileiriläiset ympäri Suomea. Majatalo on tunnelmallinen pitojen, kurssien ja leirien viettopaikka. Kuten Vaissin, myös Riihon Majatalon juuret ovat syvällä maaperässä – kuulimme Riihosen suvun mielenkiintoisesta historiasta – vahvoja ja määrätietoisia naisia oli perheessä ollut jo ennen nykyisiä emäntiä. Retkipäivänämme Majatalossa oli meneillään rippileiri, joten jatkoimme Majatalon naapuriin, Riihon kyläyhdistyksen talkoilla rakentaman Himmaanmäen näköalatornin juurella sijaitsevaan mahtavaan kotaan. Nautimme Majatalon emäntien, Anrin ja Anna-Maijan, laittaman Martsikka eli Maa-artisokkakeiton vastaleivotun leivän kera. Keitto suorastaan suli suussa. Ja se jälkiruoka: majatalon pannacottaa kermavaahdon ja kahvin kera. Oih ja voih! Onneksi ehdimme kiivetä näköalatorniin ennen ruokailua – aterioinnin jälkeen se olisi ollut mahdotonta. Näköalatornin juurella on kahvio sekä pihassa paikka, jossa voi paistaa vaikka omat eväsmakkarat. Riihon Majatalon tunnelmaan pääset lähtemällä mukaan heidän puutarhajuhliinsa 21.8.2021 kun esiintymään tulee Jukka Leppilampi ja pöydät notkuvat emäntien tekemiä herkkuja.

Missä ja miten ne martsikat kasvaa – Kutinlahden tila

Matkasimme Riihosta Pihlajaveden ja Valkeejärven kautta, mutkaisia hiekkateitä körötellen ja tupsahdimme Myllymäen tielle, jolta kohta käännyimme Kutinlahden tilan aurinkoiselle pihalla. Meitä olivat vastassa tilan nuori isäntä Mikko Kutinlahti, että hänen vanhempansa Hilkka ja Simo Kutinlahti. Saimme kuulla, kuinka maa-artisokkaa kasvatetaan ja kuinka haastavaa on sadon korjaaminen. Tilalla kasvetaan myös makoisaa perunaa sekä muita vihanneksia. Maistelimme kuivattua maa-artisokkaa sekä emännän tekemää raparperipuolukkamehua. Niin aitoja makuja!! Teimme ostoksia ja kaalikääryleidemme kaveriksi lähti monen matkaan uusia perunoita ja kuivattua maa-artisokkaa – reseptivihkoineen!

Ruusan kotitilalla

Tapasimme Multialla Ruusan isännän, Jukka Kuljun, joka kertoi meille rakkaudestaan lehmiin ja karjanhoitoon. Tilan piha istutuksineen viehätti suunnattomasti ryhmämme naisihmisiä – ja ne meistä jotka karjanhoidosta tiesivät ja ymmärsivät, olivat otettuja isännän tietotaidosta ja eläinten käsittelytaidoista. Maistelimme aitoa maitoa ja jumalaisen hyvää leipäjuustoa, jollaista ei kaupoista ole koskaan tullut vastaan. Leipäjuuston päälle sivelimme isännän itsensä keittämää lakkahilloa. Maidon ja juuston tilaukset pitää tehdä ennakkoon, mutta onneksi hänellä oli pieni juustovarasto, joten jokainen halukas sai ostaa tuliaiskassiinsa oman juustokiekon. Kyllähän me olisimme viihdytty vielä toinenkin tovi, mutta isännällä, Multian kanttorilla, oli jo kiire letunpaistoon seurakunnan leirikeskukseen, joten pitkin hampain lähdimme jatkamaan matkaa ja päästimme hänet leipätyöhönsä. Bussissa jaettiin tilan yhteystietoja ahkerasti – eikä tämä monellekaan meistä jäänyt viimeiseksi vierailuksi Ruusan ja lehmäystäviensä kotitilalla.

Lähiruokapiknik – Rahikkalan Tila

Retkemme viimeinen etappi löytyi Ampialan mäeltä, Rahikkalan Tilalta. Tilaa emännöivät nuoret siskokset, Marjaana ja Eveliina. Tyttöjen esikuvana on heidän isoäitinsä, joka eläkkeelle jäätyään tarvitsi jotain tekemistä, ja aloitti tilalla Maatilamatkailun harjoittamisen. Tuolloin tilalla keskityttiin mökkimajoituksiin – Rahikkalan tilan mökit olivat Neste Rallyn, silloin vielä Jyväskylän Suurajojen rallikansan suosiossa. Emännät olvat pakanneet meille eväskoreihin jos jonkinlaista herkkua: kaaliwrappia, ruisleipää, salaattia, perunoita, salaattia, mansikoita, mustikkasmoothieta….ja kaikki raaka-aineet olivat peräisin läheisiltä tiloilta! Levittäydyimme eväinemme tilan maille – kuka lammen rantaan, kuka aitan rappusille, kuka nurmelle viltin päälle – ja nautimme ihanat eväät kesäisen sään kruunatessa piknikkimme. Vellikellon soidessa palailimme päärakennukselle hörppäämään lähtökahvit ja pullat, ihanista tyttöjen mummin Myrna kupeista.

Ja mitäs muut matkalaiset tykkäsivät reissusta?

”Melko tuoreena keuruulaisena sain nähdä uusia paikkoja ja mielenkiintoisia kohteita, joita voin hyödyntää omatoimisestikin. Tulen jatkossakin varmasti Matka Mäkelän reissuille kotoisan tunnelman ja hyvien kohteiden takia.”

”Oikein mukava matka. Olisin kuitenkin kaivannut enemmän tietoa reiteistä, missä ajeltiin (kartta), vaikka keuruulainen olenkin. Ihmetystä herätti se, minkälaisia tiloja lähitienoolla onkaan!
Lopussa, Rahikkalan tilalla, tuli vähän kiire. Ihanat ruuat piti hotkaista liian nopeasti eikä aikaa jäänyt ympäristön katseluun. Kaiken kaikkiaan hieno matka. Ruoka oli todella hyvää ja yllinkyllin.”

Haluatko kokea aitoa maaseutua? Nyt se onnistuu! Lähde meidän mukaan 21.8.2021 vastaavalle reissulle. Varaukset ja lisätiedot tästä!