Retkietiketti – vastuullista retkeilyä

Vaikka me suomalaiset olemmekin päässeet hieman kaupungistumaan, niin onhan päivä tai parikin metsässä silti silkkaa onnea. Vai mitä? Retkeilybuumi on vallannut koko Suomen ja taisi se yllättää viime vuonna myös Metsähallituksen Luonto- ja Eräpalvelut. Toisaalta kaupungistumisen johdosta emme välttämättä osaa enää kulkea niin luontevasti luonnossa, ja saatamme olla hasardi joko ympäristölle tai itsellemme. Avuksemme tulee retkietiketti.

Kävijäryntäykset ovat paljastaneet myös kehitys- ja uudistamistarpeita. Retkeilyrakenteiden ylläpito vaatii pitkäjänteisyyttä, joka on välttämätöntä luontoarvojen turvaamisen kannalta. Myös me retkeilijät voimme osaltamme kantaa vastuumme ottamalla huomioon Metsähallituksen Retkietiketti, ja näin meistä kaikista sukeutuu luontoa kunnioittava eränkävijä.

Nämä viisi asiaa huomioimalla voimme tehdä paljon niin luonnon kuin kanssaretkeilijöidenkin hyväksi:

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa.
1 Kunnioita luontoa

Kunnioitetaan luontoa pitämällä lemmikit kytkettynä ja tarkkaillaan puiston omia asukkaita sekä heidän poikasiansa riittävän kaukaa. Eläimet kaipaavat niin pesimärauhaa kuin omaa tilaa muinakin aikoina, eikä niitä saa ruokkia.

Myös kasvit tulee ottaa huomioon. Kasveja ei saa poimia suojelualueilla, jonka lisäksi niiden tallautuminen esim. valokuvatessa on ongelma useissa paikoissa. Marjastus ja sienestys taas on sallittua suurimmassa osassa Metsähallituksen hallinnoimia alueita, mutta tulee muistaa, että se on aina kiellettyä luonnonpuistoissa, jonka lisäksi kansallispuistojen järjestyssäännöissä voi olla rajoituksia.

Luonto ja vastuullisuus tulee ottaa huomioon myös käyttäessämme elektroniikkaa. Ei siis kuvata muita retkeilijöitä ilman lupaa, lennätetä drooneja kielletyillä alueilla tai häiritä muutenkaan niillä ihmisiä eikä eläimiä. Kuitenkin, jos jaamme upeita kuviamme sosiaalisessa mediassa, niin varmistetaanhan, että kannustamme muitakin toimimaan retkietiketin mukaisesti. Esimerkiksi kuva kansallispuistossa irti juoksevasta koirasta antaa väärän käsityksen muille retkeilijöille, kuinka kansallispuistoissa tulee toimia.

2 Liikkuminen

Retkeillessä tulee osaltaan välttää luonnon kulumista, joten Metsähallitus suosittelee, että käyttäisimme aina luontokohteiden merkittyjä reittejä. Myös esimerkiksi monille soille tai saarille on asetettu liikkumisrajoituksia lintujen pesimäkausina. Aina tuleekin tarkistaa mahdolliset liikkumisrajoitusalueet ja -ajat, jotka löytyvät luontoon.fi -nettisivuilta retkikohteiden ohjeista ja säännöistä.

Patikoijien lisäksi myös pyöräilijöiden määrä kansallispuistoissa on kasvanut kymmenillä prosenteilla. Kaikki merkityt reitit eivät kuitenkaan ole automaattisesti sallittu pyöräilylle, vaan nämä reitit ovat usein ilmoitettu erikseen retkikohteen reitit sivulla. Lisäksi meloessa täytyy pysytellä vähintään 50 metrin etäisyydellä mökkirannoista.

Lisätietoja yleisesti liikkumisesta luonnossa ja jokamiehenoikeuksista löydät täältä. Kannattaakin muistaa, että kansallispuistoissa jokamiehenoikeudet eivät ole täysin sellaisenaan voimassa.

3 Leiriytyminen

Mikäli meinaa tehdä pidempää reissua, niin leiripaikkoja on hyvä hieman selvitellä etukäteen, sillä kansallispuistoissa leiriytyminen on sallittua vain erikseen merkityillä telttapaikoilla. Puistojen autiotuvissa yöpyjille on myös oma etiketti, johon voi tutustua erikseen täällä.

Ruokaa laittaessa tulee muistaa, että suoraan vesistöissä ei saa tiskata astioitaan, eikä myöskään itse peseytyä, vaan käytetty pesuvesi tulee imeyttää maahan riittävän kauaksi vesistöstä välttääkseen kolibakteerin kertymisen.

4 Tulenteko

Kesällä 2020 tehtiin ainakin Nuuksiossa tarkastuksia, joista löytyi viikon aikana 80 laitonta nuotiota. Tuleekin muistaa, että tulenteko ei ole jokamiehenoikeus ja siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kansallispuistoissa tulenteko on sallittua vain huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Ruoanlaitossa kannattaa suosia retkikeitintä, jonka käyttö on sallittua myös metsä- ja ruohikkopalovaroituksien aikana.

Lisäksi tulee muistaa, että tuohta tai makkaratikkuja ei saa repiä elävistä puista, tulentekoon varattuja puita pitää käyttää säästeliäästi, tulenteko ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana on sallittu vain hormisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja että sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tuli tuleekin sammuttaa aina tulistelun päätteeksi, mikäli sitä ei ole kukaan enää vartioimassa.

Lisätietoja tulenteosta löytyy täältä.

5 Roskaton retkeily

Hyvä muistisääntö on, että kaiken, minkä jaksat kantaa retkelle, jaksat kantaa sieltä myös pois! Vie siis myös roskat mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen. Pienetkin roskat voivat aiheuttaa isoja ongelmia eläimille ja saastuttaa ympäristöä.

Pieni roskapussi kannattaa pakata aina reppuun mukaan. Voit poimia sinne myös roskat, jotka muut ovat mahdollisesti unohtaneet.

Retkeillään myös koronaturvallisesti

On tärkeää muista paitsi Retkietiketti, myös huolehtia itsestämme ja toisistamme ottamalla huomioon koronaohjeistukset.

Aina ei ole mahdollista pitää riittävää turvaväliä esim. kiireisillä taukopaikoilla. Kannattaa siis pakata reppuun myös eväitä, joiden tekoon ei tarvita tulipaikkaa, tai vaihtoehtoisesti oman retkikeittimen. Tai jos mielit majoittua luonnossa, niin oma teltta tai muu majoite on nyt hyvä varata mukaan, sillä tuvissa ja laavuissa ei voida aina taata riittäviä turvavälejä, saatika tilaa muutenkaan kiireisimpinä ajankohtina.

Lisäksi hygienia korostuu maastossa, ja siitä on hyvä huolehtia erityisesti retkikohteiden käymälöitä käytettäessä. Aina ei ole kunnon käsienpesumahdollisuuksia, joten otathan reppuusi oman wc-paperin lisäksi myös riittävästi käsidesiä.

Retkietiketti on hyvä ohjenuora, jota seuraamalla otamme huomioon itsemme, toiset retkeilijät ja luonnon. Ja nämä ohjeet toimivat toki päällisin puolin myös muualla, kuin luonnonsuojelualueilla liikuttaessa. Jani Teppo Polku.Gurusta onkin luonut 52 vinkkiä retkeilyyn Keuruulla. Käy tutustumassa niihin täällä, ja saatat löytää uusia mielenkiintoisia kohteita ihan lähimailta.

Ihanaa retkeilyvuotta 2021!