Unescon maailmanperintökohteet

Tiedätkö mitä on Unescon maailmanperintökohteet tai oletko koskaan kuullut puhuttavan niistä? Luettelo näistä kaikista kohteista on Unescon ylläpitämä järjestelmä. Sen tarkoituksena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä. Luetteloon pääsevät vain sellaiset kohteet ja alueet joiden katsotaan olevan arvokkaimmat perintökohteet ja joiden suojelulla sekä säilymisellä on erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. Lisää Unescosta ja maailmanperintökohteista voit lukea täältä.

Suomessa maailmanperintökohteita ovat mm. Suomenlinnan merilinnoitus ja vanha Rauma. Lisää Suomen maailmanperintökohteista voit lukea täältä. Lisäksi ensimmäinen ja tällä hetkellä myös ainut luonnonperintökohde Suomessa on Merenkurkun saaristo, jonne me Matka Mäkelällä teemmekin matkan tänä keväänä, lue matkasta täältä.

Ruotsin kuninkaanlinna on myös maailmanperintökohde ja teemme sinnekin loppu kesästä matkan. Lisää Kuninkaallisesta Tukholma matkasta voit lukea täältä.

Olitko muuten tietoinen, että meillä on Keski-Suomessa kaksi tällaista mahtavaa ja mielenkiintoista maailmanperintökohdetta? Suunnittelimme yhteistyössä Petäjäveden kunnan kanssa päivän, johon sisältyy molempien näiden upeiden kohteiden vierailu sekä ruokailu idyllisellä maatilalla Petäjäveden vanhan kirkon vieressä. Tarkemmin Lemettilän tilasta, jossa ruokailu tapahtui voit lukea täältä ja lisää Petäjäveden vanhasta kirkosta täältä.

Unescon päivän testiretki

Maaliskuun puolessa välissä toteutimme testiretken, jossa testasimme suunnittelemaamme uutta tuotetta. Aamusta lähdimme innokkaan ryhmän kanssa Keuruulta kohti Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Siellä saimme kattavan opastuksen kirkosta, sen historiasta sekä arkkitehtuurista. Kirkko kierroksen jälkeen siirryimme viereiselle Lemettilän tilalle tunnelmalliseen vanhaan kivinavettaan nauttimaan herkullista lounasta noutopöydästä. Vatsat täynnä siirryimme jälleen linja-autoon ja samalla, kun ruoka laskeutui, matkalla mukana ollut Matka Mäkelän eräopas kertoi seuraavasta kohteesta, joka oli Struven ketju Oravivuorella Korpilahdella. Struve kehitti kolmiomittaustekniikan, jolla pystyttiin mittamaan maapallon kokoa ja muotoa. Lisää Struven ketjusta ja siitä miten suuri oman aikansa teknis-tieteellinen saavutus se oli, kuulet kun tulet mukaan retkelle!

Kun pääsimme Oravivuoren parkkipaikalle, lähdimme kapuamaan kohti Oravivuoren huippua, jossa on näköalatorni muistuttamassa kolmiomittauksista. Matka ylöspäin on aina hikisempi ja hitaampi kuin takaisin tuleminen alamäkeen. Näkymät huipulta olevalta näköalatornilta Päijänteelle palkitsee retkeilijän. Lisäksi huipulla nautittiin retkikahvit pienen makean kera, joka oli pakattu mukaan Lemettilän tilalta. Maisemien ja kahvien jälkeen lähdettiin takaisin kohti parkkipaikkaa, jonka jälkeen alkoi kotimatka.

Sää helli meitä; aurinko paistoi koko päivän eikä polku ylös ollut jäinen vuoden ajasta huolimatta. Osallistujien palautteesta ja hymyistä päätellen päivä ja retki oli onnistunut. Retki teemalla Unescon maailmanperintökohteet Keski-Suomessa koettiin kiinnostavaksi.