Kotimaan matkailua – vastuullisesti
Kotimaan matkailua on kiinnostanut suomalaisia ilmastoystävällisyyden takia koko ajan enenevissä määrin. Toisaalta useilta meiltä saattoi jäädä viime vuonna talvilomareissu tekemättä, joten minä ainakin olen jo ehtinyt haaveilemaan kotimaan matkasta tälle vuodelle, mutta muuttuvat ohjeistukset aiheuttavat osaltaan päänvaivaa ja mietin voinko reissusuunnitelmia tehdä.
Rajoitukset ja ohjeet kotimaan matkailussa
Kuitenkin mielessäni pyörii ajatukset, että vastuullista kotimaan matkailua tarvitaan, jotta meillä on palveluntarjoajia vielä kriisin jälkeenkin. Lisäksi matkailuteollisuudella on merkittäviä kerrannaisvaikutuksia, sillä OECD:n arvion mukaan yksi matkailueuro tuo arviolta 56 senttiä lisäarvoa muille toimialoille.
Matkailulla on siis merkittävä rooli ja se lisää useiden alueiden elinvoimaisuutta, erityisesti kaupunkien läheisyydessä olevien kansallispuistojen ja kaupunkipuistojen matkailullinen merkitys kasvoi jo ennen koronaepidemian alkua, mutta nyt vielä enemmän, kun etsimme ekologisia, väljiä sekä vastuullisia vaihtoehtoja.
Aina vallitsevan tilanteen mukaisesti päivittyvät rajoitukset ja suositukset tuovat kuitenkin oman vaikeutensa niin matkailutoimijoiden kuin matkailijoidenkin suunnitelmien tekemiseen. Ainakin tällä hetkellä (18.1.2021) Valtioneuvosto on kumminkin linjannut, että ”kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita”.
Sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa ovat luoneet ohjeet turvalliseen ja vastuulliseen kotimaanmatkailun käynnistämiseen. Oletus on, että niin matkailijat kuin matkailuelinkeinon harjoittajat sitoutuvat terveellisiin ja turvallisiin toimintatapoihin, jotta matkailualan yritykset voivat toteuttaa yritystoimintaansa turvallisesti koronaepidemian aikana.
Pääpiirteittäin ohjeet ovat samanlaiset, kuin kaikessa muussakin toiminnassamme tällä hetkellä. Lisäksi kannattaa muistaa, että matkailijalla on oikeus kiireelliseen terveydenhuoltoon oleskelupaikkakunnalla, mikäli hän sairastuisi matkan aikana ja hänen tulee tällöin noudattaa paikallisen terveydenhuollon ohjeita. Myös matkailuyrityksiä on ohjeistettu varautumaan mahdollisiin tartuntatapauksiin laatimalla varautumissuunnitelma sekä kouluttamalla henkilökuntaa poikkeustilanteiden varalle.
Ohjeet voi tarkistaa täältä.
Lähimatkailua
Ihan jo vallitseva tilanne saa siis meidät kiinnostumaan kotimaan matkailusta, mutta itse valitsen lähimatkailun myös sen nopeuden, helppouden, hinnan tai palkitsevuuden vuoksi.
Olemme yhä kiireisimpiä niin työ- kuin henkilökohtaisessa elämässä, joten on yhä vaikeampaa tehdä se ”unelmien matka” tai suunnitella pidempi ulkomaan reissu. Yhä useammin mietinkin nopeampaa ja helpompaa vaihtoehtoa, jonka vuoksi auto- tai junamatkat kotimaassa ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.
Olenkin nyt haaveillut kotimaan autoreissusta ystävän kanssa, tai toisaalta voisin hyvin yhdistää esimerkiksi mökkeilyyn jonkin uuden, mielenkiintoisen kohteen mökkikuntani lähettyviltä.
Jotkut työpaikat mahdollistavat myös etätöiden tekemisen satojen kilometrien päässä työpaikkakunnaltaan. Mikäli työtehtävät sen sallisi, niin olisihan se ihana vaihtoehto lähteä kuukaudeksi tai kahdeksi vaikka Lapin lumosta nauttimaan, ja iltaisin hyödyntää paikallisten toimijoiden palveluita, kuten husky-ajeluita tai käydä vaikka porotilavierailulla.
Lisäksi lähimatkailu voi olla yllättävää ja palkitsevaakin. Usein unohdamme, että myös kotimaamme on upea turistikohde, jolla on oma mielenkiintoinen historia sekä upeita luonnonnähtävyyksiä. Kotimaanmatkailu voi tarjota mahdollisuuden tutustua johonkin isoon matkailunähtävyyteen tai toisaalta pienemmän kylän piilotettuun helmeen.
Viime kesänä tarjosimme kolme lyhyttä päivämatkaa, jotka suuntautuivat Multialle, Haapamäelle sekä Mänttä-Vilppulan alueille. Itse pääsin mukaan Multian reissulle ja olipa mukava kuulla Kalevantulen kynttiläpajan omistajan Göran Weberin aatoksia yritystoiminnasta ja sen kehityssuunnitelmista, vierailla Kunnantuvalla sekä tutustua paikallisen taiteilijan opastuksella ympäristötaidenäyttelyyn. Mieleeni jäi, että viimeistään ensi kesänä sinne on suunnattava uudestaan!
Minä ainakin siis otan tavoitteekseni tälle vuodelle löytää uusia, mielenkiintoisia kohteita kotimaasta 5 minuutin tai 5 tunnin ajomatkan päästä kotikonnuiltani.
Jos muuten olet meidän Club Mäkelän jäsen, niin jäsenien Facebook-ryhmässämme Tiina kertoo Facebook livessä keskiviikkona 20.1.2021 klo 10:00 kotimaan matkailun tärpeistä vuodelle 2021. Tulethan kuulolle! Ja mikäli Club Mäkelä on uusi juttu, niin voit lukea lisää täältä sekä liittyä halutessasi clubimme jäseneksi.
Matkustetaan vastuullisesti myös vuonna 2021!